Dr. Psiholog Costin Dămășaru, despre emoțiile asociate mâncatului compulsiv


La început de an, oamenii încearcă să facă schimbări drastice - de la slăbit, până la încercarea îndeplinirii unor obiective complese puse pe termen scurt, fie se apucă să facă sală de 3 ori pe săptămână, deși nu au făcut sport niciodată, sau își impun să se trezească la ora 06.00, deși nu au fost niciodată matinali etc. Iată care sunt lucrurile de care trebuie să ținem cont, înainte de a luat decizii pripite!


Dr. Psiholog Costin Dămășaru, fondatorul și directorul general al unui centrului de Cercetare în Augumentarea Performanțelor, vine cu detalii prețioase despre ceea ce se întâmplă în creierul nostru, în astfel de situații.

Ce se întâmplă la nivelul creierului atunci când sunt luate aceste decizii? Obiectivul creierului este să mențină starea de homeostazie a echilibrului intern. Creierul nu vrea să consume mai multă energie decât a consumat până atunci, astfel încât în momentul în care noi îi cerem mai multă energie (pentru sală sau alte obiective) el refuză să ne ajute, trebuie să-l convingem, să-i arătăm că suntem determinați. De aceea sunt necesare 21 de zile pentru a face o activitate - ca să-i dăm semnale creierului că asta, într-adevăr, ceea ce ne dorim să facem. 

Cum ne setăm la nivel mental, să putem slăbi într-un mod sănătos și durabil?

În primul rând, trebuie să facem creierul să înțeleagă că avem nevoie de acest obiectiv. Cum facem asta? Nu-i prezentăm că o să arătăm bine, ci începem să practicăm, să fim disciplinați. Disciplina este cheia. Orice argument îi vom da creierului, el ni-l va combate cu o poveste, astfel că în primele zile trebuie să ne setăm un obiectiv și să mergem înainte, fără să luăm în seamă ce ne spune creierul. 

Inevitabil, nu se pot respecta toate aceste obiective începute în același timp și intervine renunțarea/dezamâgirea – cum ne afectează asta pe termen lung? Ce emoții sunt asociate cu mâncatul compulsiv? 

Rușinea pentru că dacă noi nu ne ținem de un obiectiv, ne este rușine. Mâncăm compulsiv pentru că ne este rușine și avem nevoie de senzația de bine, se crează un strat de țesut adipos care ne protejează. De exemplu, celor care fac operația gastric sleeve le este recomandat să facă terapie și înainte, și după intervenție pentru că sunt foarte multe cazuri de sinucidere pentru că rămân fără armura respectivă. Și, cu toate că arată bine, creierul se simte vulnerabil. 

Care ar fi alternativele sănătoase pe care le putem aplica pentru a evita mâncatul compulsiv? 

Să bem apă. 

Cum putem avea o mentalitate de învingător? Cum ne putem stabili un target și să ne ținem el? Există niște pași pe care să-i urmăm? 

1 – setează-ți obiectivele; 2 – fii disciplinat și nu asculta poveștile creierul pe care ți le spune ca să renunți, pentru că el vrea să salveze energie. 

vezi emisiunile doctor de bine

Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces
Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies