Dr. Laura Mustață, medic specialist: Ce ar trebui să știm despre chirurgia în cancerul la sân


Depistarea precoce a cancerului de sân poate face diferența, este primul lucru pe care ar trebui să-l știi despre această boală. 


Diagnosticul de cancer mamar poate fi copleșitor pentru paciente de cele mai multe ori și de aceea  sprijinul familiei și al personalului medical  este esențial. Dr. Laura Mustață, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul Clinicii Nativa explică pe larg:

Nu trebuie să uităm că orice formă de cancer  depistată într-un stadiu incipient poate fi tratată chirurgical. În prezent, în majoritatea țărilor dezvoltate au fost implementate politici de screening mamar, ceea ce a dus la scăderea ratei mortalității prin diagnosticare precoce și tratament potrivit. Încurajam toate pacientele care au împlinit vârsta de 45 de ani să se prezinte la medic pentru screening mamografic, chiar dacă nu există vreo suspiciune sau simptomatologie mamară..  Depistarea precoce a cancerului de sân poate face diferența între o operație extensivă de tipul mastectomiei, asociată cu limfadectomia axilară (extirparea ganglionilor din axilă) și o operație locală, cu conservarea sânului și extirparea a 1-2 ganglioni axilari (ganglioni santinele).

Chiar și , în cazul  operatiei extinse, care poate fi mutilantă fizic și psihic pentru femei, recuperarea și perioada de convalescență este una redusă. În țările dezvoltate, acest tip de chirurgie se face în sistem de spitalizare de zi, cu urmărire postoperatorie pe o perioadă de 6-8 ore pentru revenirea din anestezia generală.  Multiple studii au arătat că recuperarea în mediul familial, dormitul în propriul pat, alimentația și hidratarea corespunzătoare la domiciliu  sunt mult mai benefice decât spitalizarea prelungită. În Romania, din cauza lipsei de resurse pentru urmărirea postoperatorie a pacientei în sistem ambulator, se preferă o spitalizare de câteva zile, dar chiar și așa, încurajăm pacientele să se externeze într-un timp cât mai scurt, să își utilizeze brațul de pe partea operată cât mai eficient executând inclusiv exerciții de recuperare. Hidratarea, alimentarea precoce si efortul fizic moderat ajută, de asemenea, la recuperarea generală a pacientei.

La ce ar trebui să ne așteptăm de la o operație mamară


După orice operație, extinsă sau cu conservarea sânului, vor exista cicatrici  ușor dureroase.  În același timp, în zona  operației, e posibil să simțiți o amorțeală, care va trece în timp. Toate operațiile de la nivelul sânului sunt predispuse la formarea de pungi de lichid în cursul procesului de cicatrizare și din această cauză, uneori  este necesară montarea unui tub de dren care va rămâne câteva zile pentru a drena lichidul acumulat. Totodată, la nivelul plagilor operatorii, se recomandă ca, după 48h de la intervenție, să se efectueze constant toaleta cu apă și săpun, dar nu este indicată aplicarea de soluții dezinfectante sau utilizarea pansamentelor.

 

Cât despre operația la nivelul axilei, deoarece este o intervenție de tipul limfadenectomiei (extragerea ganglionilor axilar), aceasta se poate solda cu limfedem, adică umflarea brațului,  situație care apare în aproximativ 30% din cazurile de operații radicale la axilă. D aceea depistarea precoce a cancerului mamar duce la evitarea acestei intervenții, iar riscul de limfedem scade sub 5%.

 

Alte riscuri legate de operația la  axilă sunt legate de limitarea mișcărilor brațului,  motiv pentru care se recomandă ridicarea brațului încă din primele 24-48h de după intervenție până la 90 de grade, apoi ridicarea brațului atât cât permite mobilitatea umărului;  pentru prevenție este bine să se efectueze constant exerciții, circa 20 de minute zilnic, cât mai  devreme după operație.

 

Recomandăm pacientelor să discute cu medicul curant despre orice motive de îngrijorare  au legate de intervenția chirurgicală. Un alt aspect important este legat de reconstrucția mamară, care se poate efectua pentru pacientele care au suferit o intervenție de extirpare a sânului. Reconstrucția se poate face fie cu țesut propriu (ca grăsimea abdominală),  fie cu implant. Ambele tipuri de intervenții se pot face fie odată cu operația inițială de extirpare a cancerului, fie într-o altă intervenție, după recuperarea completă și încheierea tratamentelor oncologice. Medicul curant va  alege soluția optimă pentru fiecare pacientă în parte.

 

Vezi și: Doctor de bine - Dr.Oana Daniela Toader, aflăm care sunt principalele cauze ale apariției cancerului de col uterin, cum se poate depista, care sunt simptomele

 


vezi emisiunile doctor de bine

Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces
Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies