Dr. Denisa Zaharia subliniază ca aparatele dentare pot fi secretul către un zâmbet perfect, la orice vârstă 


Dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog specializat în ortodonție și estetică dentară, subliniază că în 2024, cu tehnologia și inovațiile din stomatologie și ortodonție, toate persoanele, indiferent de vârstă, pot dobândi acel zâmbet perfect pe care și-l doresc. 


 

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Orale, dr. Denisa Zaharia demolează cele mai des întâlnite 7 mituri cu privire la aparatele dentare pentru a încuraja pacienții să meargă, indiferent de vârsta lor, la un control ortodontic, pentru a-și câștiga un zâmbet perfect. 

„Plăcerea de a zâmbi cu încredere aparține fiecăruia dintre noi, studiile arată că pacienții care au un zâmbet perfect au o mai mare încredere în ei. Tratamentul ortodontic ne ajută la conturarea acestui zâmbet armonios și natural, cu dinți perfect aliniați, dar în același timp îmbunătățește și celelalte funcții precum vorbirea sau masticația. Mulți se feresc să poarte aparat dentar, având diferite temeri, iar astăzi, de Ziua Mondială a Sănătății Orale, ne propunem să demontăm cele mai des întâlnite mituri legate de tratamentul cu aparat dentar.”, declară dr. Denisa Zaharia, fondator al clinicilor PerfectDent, unul dintre cei mai apreciați și accesați medici ortodonți din București,.

MIT 1 - Tratamentul cu aparat dentar este unul dureros!

Tratamentul ortodontic este un tratament complet neinvaziv, nu afectează smalțul dentar, iar aplicarea aparatului dentar se realizează într-o ședință de aproximativ 40 de minute și este complet nedureroasă. La câteva ore/o zi după aplicarea aparatului dentar, pacientul începe să resimtă tensiuni și presiuni în dinți, dinții pot deveni mai sensibili, motiv pentru care ar fi indicat sa consume alimente mai moi sau chiar i se indica un antiinflamator la nevoie. Aceste tensiuni dispar treptat în câteva zile. Trebuie știut că durerea nu se compară cu cea produsă de o carie sau de o pulpită (inflamarea nervului), este mult mai slabă și depinde de pragul de sensibilitate al fiecărui pacient, sunt pacienți care resimt mult mai intens această tensiune în dinți, alții care nu resimt nicio durere, fără să însemne că aparatul nu actionează.

MIT 2 - Aparatul dentar este eficient doar la copii și adolescenți

Complet neadevărat. Nu există limită de vârstă în privința tratamentului ortodontic, el se adresează în egală măsură copiilor, cât și adulților, obiectivele tratamentului ortodontic sunt aceleași indiferent de vârsta pacientului: obținerea unei armonii dentare, un zâmbet frumos și echilibrat, dar și o mușcătură funcțională, sănătate la nivelul dinților, gingiilor. Prin dezvoltarea tehnologică importantă există acum variante de aparate dentare moderne, foarte eficiente, care pot trata cu succes orice tip de anomalie și la adulți.

MIT 3 - Trebuie să așteptăm să erupă toți dinții permanenți pentru a aplica aparat dentar

Conform Asociației Americane de Ortodonție, este recomandat ca în jurul vârstei de 6-7 să veniți cu copilul la un prim consult ortodontic. La această vârstă, medicul va examina ordinea de erupție a dinților, dacă erup în poziție corectă și dacă au suficient spațiu pe arcadă, dacă sunt prezente obiceiuri vicioase, caz în care se recomandă un aparat dentar pentru copii. Este foarte important să intervenim de la această vârstă dacă dezvoltarea maxilarelor nu este optimă, pentru că uneori la vârsta de 12-13 ani poate fi târziu pentru a produce influențe asupra bazelor osoase.

MIT 4 - Tratamentul cu aparat dentar durează mult, câțiva ani

Fals! Durata medie a unui unui tratament ortodontic este de 1 an, dar ea variază de la 6 luni până la 2 ani, în funcție de obiectivul tratamentului, de tipul de aparat ales, cât și de experiența și planul de tratament proiectat de medicul specialist ortodont. Dacă raportăm durata tratamentului la beneficiile obținute, dinții perfect aliniați și sănătoși, în armonie cu țesuturile osoase și gingivale, ea capătă o importanță nesemnificativă.

MIT 5 - Aparatul dentar este vizibil și inestetic

vezi emisiunile doctor de bine

Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces
Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies