Dr. Denisa Zaharia - kit de urgență pentru problemele stomatologice in vacanță


Dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog, specializat în ortodonție și estetică dentară, avertizează că problemele dentare pot strica dramatic o vacanță și recomandă includerea unui kit de urgență pentru problemele stomatologice în bagajul de călătorie. 


„Cu avizul si recomandarea medicului nostru, trebuie să avem în bagaj preventiv medicamente antialgice si antiinflamatorii, antibiotic cu spectru larg, dacă avem vreo infecție dentară sau suntem predispuși la astfel de probleme, un gel antimicrobian pentru leziuni gingivale (gen ulceratii, afte) sau în eventualitatea erupției unui molar de minte”, , declară dr. Denisa Zaharia care subliniază și că ritualul de igienizare de 2 ori pe zi, cu spălat pe dinți  și folosirea de ață dentară, nu trebuie să ia vacanță, în vacanță. 

„Pentru purtătorii de aparat dentar, pe lângă o atenție deosebită la igienă și respectarea recomandărilor medicului ortodont referitor la alimentele dure care pot duce la detașarea unor elemente de pe dinți, ei trebuie sa aibă cu ei în kitul de urgență: ceară specială de bracketuri pentru a preveni eventualele leziuni, dar și toate mijloacele de igienizare generale și specifice: periuța, periuțe interdentare, duș portabil pe care nu trebuie să facă rabat să le utilizeze”, a adăugat ea.

Potrivit recomandărilor medicale, înainte de plecarea în vacanță, este necesar un control stomatologic care să prevină eventualele crize medicale sau probleme dentare în zilele libere.

„Este foarte important să nu omitem controlul stomatologic înainte de a merge în concedii, în tabere sau la bunici pentru a ne putea bucura de această perioadă fără dureri. Astfel, ne asigurăm că nu avem probleme dentare nerezolvate care să se poată agrava în zilele de relaxare.”, adaugă dr. Denisa Zaharia, fondator al unei clinici stomatologice generale, prezente pe piața din București din 2007 și al unei clinici dedicate copiilor și adolescenților. 

Cele mai frecvente probleme dentare care apar în timpul vacanțelor pot fi prevenite și tratate cu ușurință, dacă sunt luate în calcul la momentul potrivit.

„Cel mai des, în vacanțe, pacienții mă sună pentru cariile netratate la timp, care se agravează din cauza diverșilor stimuli din perioadele de vacanță (alimentație, ignorarea ritualului de igienizare, neglijența) și produc dureri foarte mari, dureri acute, intense care durează câteva zile, care nu cedează la antiinflamatorii și pentru care trebuie găsit de urgență un medic stomatolog care să intervină. Inflamațiile gingivale dureroase, cu gingii roșii sângerânde sunt de asemenea foarte frecvente în timpul concediilor și contribuie la apariția unor probleme dentare la întoarcerea acasă. Tot în perioada vacanțelor, copiii sunt „victimele” durerilor de dinți. Dinții temporari cariati sau cei  care au o mobilitate mare , pot provoca frecvent durere, astfel copiii ajung să nu mănânce, să nu se poată spăla pe dinți, să nu se bucure de o înghețată sau de bălăceală în apa piscinei sau a mării.”, subliniază dr. Denisa Zaharia al cărei sfat „de aur” pentru o vacanță liniștită, fără probleme dentare, este mixul între conștientizarea importanței prevenției și necesitatea unui kit de urgență în bagajul de călătorie.     

vezi emisiunile doctor de bine

De ce este important să ne construim sistemul imunitar în timp, în special în...
Motivul neașteptat pentru care nu trebuie să mâncăm carne și să nu luăm suplimente...
Cum este afectată dantura de pierderea unui singur dinte. Reabilitarea orală se...
Soarele și dietele vegane distrug colagenul din piele, ”cărămida” de reconstrucție...
Ce se întâmplă dacă excludem din dietă proteinele din carne, pește, ouă și...
Cum apare parodontoza. În prima etapă boala este reversibilă

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies