Dr. Ana Capisizu, medic specialist in longevitate, dezvăluie cum să înaintăm frumos și sănătos în vârstă și ce beneficii are medicina anti-aging


Îmbătrânirea poate fi sau nu încetinită? În comunitatea medicală științifică se poartă tot mai des dezbateri. În timp ce unii spun că nu putem face mare lucru pentru a încetini procesul din cauza constrângerilor biologice, alții sunt de părere că există metode prin care putem să avem parte de o îmbătrânire mai lentă.


Despre înaintarea în vârstă și efectele acesteia, despre medicina preventivă anti-aging și despre metode și recomandări, ne vorbește la Doctor de bine Ana Capisizu, Conf. univ. și medic primar în geriatrie și gerontologie – coordonatorul Centrului de medicină anti-aging din cadrul Policlinicii REGINA MARIA Floreasca. 

Vom înțelege împreună ce se întâmplă cu organismul uman odată cu trecerea timpului și mai ales cum să avem grijă de el, astfel încât înaintarea în vârstă să fie cât mai ușoară.

Potrivit medicului, trecem în perioada vieții prin mai multe etape:

1. etapa copilăriei și a adolescenței – de creștere și dezvoltare;

2. etapa maturității – în care stăm aproximativ într-un platou;

3. etapa de după 65 de ani, etapa senescenței; aceasta care se caracterizează prin modificări la nivel structural, funcțional, în organismul nostru, atât la interior, cât și la exterior, specifice structurale și fiziologice la nivelul celulelor, țesuturilor și organelor corpului, unele vizibile și la exterior.

Care sunt principalii factori care contribuie la înaintarea în vârstă?

Conf. univ. Ana Capisizu: „Procesul de îmbătrânire este ireversibil și inevitabil, iar factorul cel mai important este cel genetic. Dar există și factori externi, fizici - poluarea, ionizarea, alimentele toxice, fumatul și de asemenea există și factori patologici. Aici Este vorba de afecțiuni precum– cancerul, bolile degenerative, autoimune. Acești factori pot accelera procesul de îmbătrânire. Este important să îi cunoaștem și să luăm din timp măsurile necesare care țin de noi.”

Eu militez pentru consilierea persoanelor încă tinere, de 30-40 de ani, astfel încât să conștientizeze faptul că vor trece prin acest proces și că trebuie să se pregătească pentru el. Dacă vor face acest lucru, vor avea o stare de sănătate optimă, vor fi activi mai mult timp și se vor putea bucura de această perioadă. Pentru că aceste lucruri sunt foarte importante. Nu trebuie să ajungem la 65 de ani și să fim supărați, să nu mai avem nicio bucurie. Din contră, viața trebuie trăită și trebuie să ne bucurăm de ea.”

Cum se poate educa mai ușor populația în privința unei înaintări sănătoase în vârstă?

Conf. univ. Ana Capisizu: „Mass-media este un factor important pentru educarea populației în sensul acesta. Acest demers este ca un fel de cont în bancă: cu cât știm mai bine să ne gestionăm sănătatea la tinerețe, cu atât la senescență ne vom putea bucura mai mult. O persoană de peste 65 de ani poate să acumuleze patologii, sau cum a spus chiar Ana Aslan: bolile cronice parazitează îmbătrânirea”. 

Dar, totodată, senescența acumulează și experiență de viață, iar această experiență de viață, despre cum să ne păstrăm  sănătatea, trebuie educată încă din tinerețe. Pentru că așa ai ce să aduni și să experimentezi la vârste mai târzii. Așadar, vârsta ta este în mâinile tale!

După 60 de ani ne dorim o sănătate bună, optimă, activă, deci o calitate bună a vieții. Este important să înțelegem un lucru: militând pentru longevitate, milităm pentru vitalitate.

Care este secretul oamenilor care par că nu îmbătrânesc?

Conf. univ. Ana Capisizu: „Ce bine ar fi să avem acest secret! Explicația constă în două motive. Primul este gena lor. Moștenirea genetică este foarte importantă pentru că factorii genetici reprezintă 70 la sută din factorii care determină procesul acesta de îmbătrânire. În schimb, al doilea motiv, care îi poate face pe mulți să arate mai bine, ține de fiecare în parte: dacă se implică, dacă își doresc, dacă iau măsurile necesare. Iar când se întâmplă așa, cu siguranță vor avea un aer adolescentin până la 70-80 de ani. 

Perioada de pensionare este perioada în care ai putea să te bucuri foarte mult, pentru că ești liber, neconstrâns, copiii sunt mari, la casele lor, ai terminat cu trezirea de dimineață pentru a merge la serviciu, ești liber să te ocupi de tine personal.”

Ce reprezintă medicina preventivă anti-aging?

Conf. univ. Ana Capisizu: „Gerontoprofilaxia, să spunem așa, este o formă de medicină preventivă care se referă la mai  multe aspecte. Am discutat despre stilul de viață, deosebit de important pentru starea de sănătate în general și care cuprinde aspecte legate de alimentație, mișcare, renunțarea la ’toxicele de agrement’, evitarea stresului și menținerea unei comunicări sociale benefice.

Dar putem să vorbim și de terapii  innovative  genetice ,sau cele cu celule stem ori utilizarea nano-tehnologiei în domeniul “pharma” . Teoriile despre îmbătrânire care au fost dezvoltate în ultimii 25 de ani  au încercat să găsească răspunsuri și diferite metode de a stopa uzura organismului.”

Odată cu înaintarea în vârstă, fiecare etapă, de la maturitate până spre bătrânețe, se caracterizează de o anumită morbiditate - adică de apariția unor boli. Etapa de peste 60-65 de ani se caracterizează prin prezența bolilor cronice în general, mai mult decât a celor acute, dar ca și specificitate, prin asocierea bolilor cronice. Ca medic geriatru este obligatoriu să cunoști care sunt aceste patologii.

Cele mai frecvente afecțiuni sunt de natură cardio-cerebro-vasculară, metabolică, osteo-articulară. Sunt o mulțime de afecțiuni care  asacum a spus Ana Aslan ’parazitează’ această perioadă a vârstei. Dar putem să prevenim chiar și apariția acestor afecțiuni dacă știm care sunt factorii de risc ai acestora și luăm măsurile necesare din timpul maturității. De exemplu, a face mișcare, a-ți îngriji corpul, nu este doar un moft, este o măsură terapeutică”.

Chiar și vârsta a treia poate fi plăcută, dar depinde de fiecare dintre noi cum ajungem acolo”.

vezi emisiunile doctor de bine

Care este cel mai simplu și mai gustos fel de mâncare care nu se gătește. Surpriză...
Dieta cu care poate fi ținută sub control epilepsia în cazul copiilor. "În anumite...
Cum influențează fumatul succesul intervențiilor chirurgicale. „Rata de eșec...
Care sunt complicațiile frecvente ale virozelor respiratorii la început de an școlar....
Cum construim încrederea copilului la început de an școlar. „Să vorbim de la...
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 8 septembrie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies