Cum să prevenim indigestiile și diareea călătorului în vacanță? Gastroenterolog: Din bagaj nu trebuie să lipsească probioticele


Chiar și cele mai organizate vacanțe pot fi ruinate de apariția problemelor gastroenterologice. Acestea pot transforma rapid un concediu de vis într-un coșmar și pot avea urmări serioase.


Planificarea unei vacanțe poate fi un proces complex, ce necesită multă atenție la detalii, de la alegerea destinației perfecte și rezervarea cazării, până la stabilirea itinerariului zilnic. Totuși, chiar și cea mai bine organizată vacanță poate fi ruinatã de o problemă neașteptată: problemele gastroenterologice. Acestea sunt frecvent întâlnite în timpul călătoriilor și pot transforma rapid un concediu de vis într-un coșmar. Și chiar dacă cei mai expuși sunt de obicei copiii, problemele sunt destul de frecvente și la adulți.

Așadar, vom discuta în continuare despre principalele probleme gastroenterologice care pot apărea în vacanță, remedii rapide și eficiente care să nu-ți lipsească din bagaj, dar și metode de prevenție.

“În timpul călătoriilor, sistemul nostru digestiv poate fi supus unui stres suplimentar din cauza schimbării dietei, a apei și a obiceiurilor alimentare” precizează Dr. Adriana Mihaela Grivei medic specialist gastroenterolog

.“Principalele afecțiuni cu care se confruntă călătorii sunt diareea călătorului, constipația, indigestia și balonarea, precum și infecțiile gastro-intenstinale” continuă Dr. Adriana Mihaela Grivei.

Dintre toate, diareea călătorului este cea mai comună afecțiune, menționează Dr. Grivei și este cauzată, în general, de consumul de alimente și apă contaminate cu bacterii, virusuri sau paraziți.

Constipația apare adesea din cauza schimbărilor în dietă și a lipsei de mișcare, iar indigestia și balonarea pot fi provocate de mesele bogate în grăsimi sau picante.

”O categorie specială și destul de periculoasă o reprezintă infecțiile gastro-intestinale”, precizează medicul, “cauzate de consumul de alimente preparate necorespunzător sau în condiții igienice precare, manifestate prin dureri abdominale, greață, vărsături și diaree”, explică specialistul.

Pentru a te asigura că ești pregătit să faci față problemelor gastroenterologice în vacanță, iată câteva remedii rapide și eficiente oferite de Dr. Grivei care ar trebui să facă parte din trusa ta de călătorie indiferent unde călătorești sau pentru cât timp.

Probioticele sunt printre primele pe listă. Acestea pot ajuta la menținerea echilibrului florei intestinale și la prevenirea diareei călătorului, fiind recomandată administrarea lor cu câteva zile înainte de plecare și pe durata călătoriei.

Medicamentele antidiareice și sărurile de rehidratare orală sunt și ele în topul listei și sunt utilizate ca soluții de prim-ajutor.

“Tot pe lista medicamentelor care nu trebuie să lipsească din bagaj putem adăuga și laxative blânde, enzime digestive și medicamente anti-balonare pe bază de simeticonă” mai adaugă Dr. Grivei. “Totuși, cel mai bun remediu pentru a evita problemele gastrointestinale ce pot apărea în vacanță rămâne prevenția”, după cum precizează medicul, care ne oferă în încheiere câteva sfaturi foarte utile de prevenție:

Spălați-vă pe mâini frecvent. Astfel, folosind apă și săpun sau dezinfectant pe bază de alcool poți preveni infecțiile.

Consumă apă îmbuteliată. În multe locuri, apa de la robinet poate fi contaminată. Folosește apă îmbuteliată pentru băut, spălat pe dinți și chiar pentru spălarea fructelor și legumelor.

Alege alimentele cu grijă. Evită alimentele crude sau insuficient preparaten termic, precum carnea, peștele și ouăle. Optează pentru alimente bine gătite și servite fierbinți.

Evită gheața. Gheața poate fi făcută din apă contaminată, așa că evită băuturile cu gheață în locuri unde calitatea apei este îndoielnică.

Menține o dietă echilibrată. Încearcă să consumi suficiente fibre și să te hidratezi adecvat pentru a preveni constipația.

Odihnește-te suficient. Stresul și oboseala pot slăbi sistemul imunitar, făcându-te mai susceptibil la infecții. Asigură-te că ai parte de suficientă odihnă în vacanță.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Copiii nu au nevoie de dietă. Ce alimente nu ar trebui sa lipsească din pachețelul...
Ce arată durerea la nivelul abdomenului, mai ales când stați mult în picioare....
Când trebuie să bem, de fapt, apă. Și nu de orice fel: există și ape care ne...
Cum poți slăbi luând medicamente și ce trebuie să știi despre ele. Sfatul medicului
Care pot fi cauzele durerilor de cap la copii. Recomandarea medicilor: „Dacă i...
Boala care este o amenințare reală pentru tineri. Debutează cu simptome banale...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies