Cum apare dermatita atopică și care sunt opțiunile de tratament. Dr. Mihaela Leventer: „Există predispoziție genetică”


Dermatita atopică (eczema) este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cutanate inflamatorii care se manifestă prin roșeață, iritații ale pielii și prurit puternic. Deși poate apărea la orice vârstă, dermatita atopică afectează în special copiii, mai ales bebelușii.


 

Dermatita atopică are un impact semnificativ asupra calității vieții, din cauza simptomelor sâcâitoare care o însoțesc. Specialiștii recomandă diagnosticarea precoce a acestei afecțiuni, pentru identificarea celor mai bune metode de tratament, în vederea eliminării disconfortului. Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog, a explicat în cadrul emisiunii Doctor de bine care sunt cauzele apariției bolii și ce remedii avem la îndemână pentru tratament eficient.

Cine poate dezvolta dermatită atopică

Orice persoană poate suferi de dermatită atopică, însă bebelușii și copiii sunt cei mai vulnerabili când vine vorba de această afecțiune inflamatorie cronică. „Debutează la vârsta copilăriei - bebelușul este afectat în principal - dar se poate prelungi și spre vârsta adultă”, confirmă Dr. Mihaela Leventer. În prezent, circa 20% dintre bebeluși pot dezvolta dermatită atopică, în prima parte a vieții, în timp ce incidența în rândul adulților se situează în jurul valorii de 5%.

Care sunt cauzele și simptomele acestei afecțiuni

Dermatita atopică este ceea ce medicii numesc o afecțiune multifactorială. Ea poate avea cauze diverse și, uneori, este asociată cu alte afecțiuni sau manifestări alergice. Predispoziția genetică este un factor de luat în seamă înainte de diagnosticarea dermatitei atopice. Totodată, afecțiunea este asociată adesea cu astmul bronșic alergic sau cu rinita alergică. 

Factorii de mediu favorizează apariția dermatitei, la fel și obiceiurile noastre aparent minore: „De foarte multe ori, spălatul excesiv contribuie la deteriorarea barierei cutanate protectoare, a filmului hidrolipidic care acoperă pielea, și se declanșează această afecțiune”, spune Dr. Mihaela Leventer.

Dermatita atopică se manifestă prin pusee eruptive - pete roșii, uscate, și mâncărimi intense și persistente - la nivelul feței, palmelor și pliurilor.

Dr. Mihaela Leventer a dezvăluit că cele mai multe cazuri de dermatită atopică la bebeluși apar din cauza îngrijirii excesive a bebelușului cu produse care slăbesc bariera de protecție a pielii celor mici.

Sunt medic de foarte mulți ani și nu-mi aduc aminte, la începuturile carierei mele - acum apoape 40 de ani -, să fi întâlnit dermatită atopică. Undeva în anii '95-'96 am văzut primele cazuri, mai ales în zona urbană. Pe măsură ce viața noastră s-a chimizat, au intrat în uz detergenții, produse cosmetice din surse comune, care conțineau diverse ingrediente alergene (...) au început să apară și semnele cutanate de dermatită atopică”, mai spune medicul.

Cum se tratează dermatita atopică

Din fericire, dermatita atopică are remedii, însă un tratament eficient începe cu îngrijirea dermo-cosmetică, pentru refacerea filmului hidrolipidic. Acest lucru implică evitarea produselor cosmetice pe bază de săpun agresiv, tratarea apei de baie cu uleiuri pentru reducerea durității acesteia și emolierea constantă a pielii cu produse dedicate pielii cu atopie.

Trebuie să știți că produsele de dermatită atopică sunt foarte simple, au o chimie foarte simplă. Grăsimile sunt alese în mod special, ca să nu agreseze suprafața cutanată. În afară de asta, există ingrediente antibacteriene de sursă naturală, unele produse sunt chiar sterile”, adaugă Dr. Mihaela Leventer.

Tratamentul medicamentos este următorul pas, iar pentru această afecțiune există nenumărate soluții eficiente. Medicul recomandă părinților care au bebeluși cu atopie să se adreseze pediatrului și să nu apeleze la recomandările altor părinți care au trecut sau trec prin experiențe similare cu copiii lor.

Dr. Mihaela Leventer, care este este fondatoarea Fundației pentru Sănătatea pielii, insistă că dermatita atopică poate fi prevenită. În cadrul emisiunii Doctor de bine, medicul a oferit sfaturi benefice pentru evitarea acestei afecțiuni. Vezi VIDEO mai jos!

vezi emisiunile doctor de bine

Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces
Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies