Chirurgia robotică și beneficiile oferite de tratamentul minim-invaziv în cancerul de colon și de rect


Dr. Silviu Makkai, medic primar Chirurgie generală în cadrul Spitalului Regina Maria Brașov, vorbește despre beneficiile oferite de tratamentul minim-invaziv și chirurgia robotică în cancerul de colon și de rect.


 

În ultimele decenii, tratamentul minim-invaziv și chirurgia robotică au devenit din ce în ce mai importante în abordarea cancerului de colon și de rect.

Cancerul colorectal reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, atât la nivel mondial, cât și în țara noastră, având o rată de mortalitate raportată în România în anul 2019 de 17.8 la 100.000 locuitori.  De aceea, este necesară o mai bună înțelegere a variantelor de tratament privind această maladie.

La Doctor de bine, Dr. Silviu Makkai - Medic primar Chirurgie generală în cadrul Spitalului Regina Maria Brașov, oferă, printr-un interviu amplu, o analiză a eficacității, siguranței și a potențialelor avantaje ale acestor tehnici în comparație cu abordările chirurgicale clasice.

 

Astfel, întrebările privind rezultatele pe termen lung, recuperarea pacienților și riscurile asociate acestor proceduri se dovedesc cruciale în determinarea rolului pe care îl pot juca tehnicile minim-invazive în practica medicală. Chirurgia robotică a devenit tot mai prezentă în arsenalul terapeutic al medicilor datorită avantajelor sale în comparație cu metodele chirurgicale convenționale.

 

Cum apare cancerul de colon sau de rect

Dr. Silviu Makkai - Medic primar Chirurgie generală: Practic, există cancere care au componente genetice - sunt două mari sindroame genetice –, dar și cancerele așa zis sporadice, care nu au legătură cu genetica și care, din păcate, sunt numeroase. Cauzele apariției acestora sunt determinate de stilul de viață - se știe, de exemplu, că sedentarismul și obezitatea cresc riscul dezvoltării cancerului de colon și de rect. Un alt factor de risc [în apariția cancerului colorectal] este legat de consumul exagerat de alimente procesate, dar și de carne roșie - fie că vorbim de carne de vită sau carne de porc. Toate acestea cumulate pot duce, în timp, la apariția bolii.

 

Ce investigații se recomandă pentru depistarea cancerului de colon sau de rect

Dr. Silviu Makkai - Medic primar Chirurgie generală: În ceea ce privește cancerul de colon și de rect, se recomandă efectuarea screening-urilor începând de la vârsta de 50 de ani, iar primul pas poate presupune un test de hemoragii oculte – așa cum sunt testele FIT – dacă pacientul nu are simptome, pe care acesta și-l poate face acasă. Dacă este cazul, se recomandă colonoscopie. De exemplu, dacă un pacient are simptome precum balonare sau scaune cu sânge, există indicație de colonoscopie.

 

Ce presupune o intervenție chirurgicală în cazul depistării unei afecțiuni oncologice colorectale

Dr. Silviu Makkai - Medic primar Chirurgie generală: Înaintea intervenției chirurgicale, pacientul trebuie să treacă printr-o serie de examinări, pentru a vedea dacă leziunea tumorală a rămas localizată la nivelul colonului sau există metastaze localizate și la alte organe, caz în care pacientul începe demersul terapeutic printr-o vizită la oncolog. Din fericire, însă, de cele mai multe ori găsim tumori care sunt operabile.

 

Ce înseamnă chirurgie minim-invazivă și ce avantaje are

Dr. Silviu Makkai - Medic primar Chirurgie generală: Atunci când vorbim de chirurgie minim-invazivă, ne referim la două tipuri de tehnici: cele laparoscopice, respectiv tehnicile chirurgicale robotice. De-a lungul timpului, au existat dezbateri în ceea ce privește inferioritatea tehnicilor minim - invazive față de chirurgia clasică. Există trial-uri multinaționale randomizate care au arătat că tehnicile nu sunt inferioare, ba chiar se asociază cu un termen de supraviețuire pe o perioadă mult mai lungă.

Dr. Silviu Makkai - Medic primar Chirurgie generală: În cazul tehnicilor minim - invazive vorbim de o recuperare mult mai rapidă: acest lucru îi permite pacientului ca, în trei patru-săptămâni de la intervenția chirurgicală, să își înceapă chimioterapia adjuvantă, daca are nevoie. Practic, câștigăm timp.

Dr. Silviu Makkai - Medic primar Chirurgie generală: Chirurgia robotică e o tehnică relativ nou apărută, din ce în ce mai des întâlnită și la noi, din fericire. Laparoscopia deja ne aducea un beneficiu legat de recuperarea pacientului - există din ce în ce mai multe studii care demonstrează că laparoscopia scade numărul de incidente operatorii, deci e mult mai sigură din punctul de vedere al pacientului, scăzând numărul de zile pe care pacientul le petrece în spital și reducând durerile postoperatorii.

Dr. Silviu Makkai - Medic primar Chirurgie generală: Chirurgia robotică ne permite o disecție mult mai atentă a plexurilor nervoase, ceea ce înseamnă, practic, păstrarea continenței în toate cazurile, de exemplu.

 

Cum arată viitorul?

Dr. Silviu Makkai - Medic primar Chirurgie generală: Cred că viitorul se va axa pe minim invazivitate și va merge dincolo de tehnicile pe care le utilizăm astăzi.

vezi emisiunile doctor de bine

Motivul pentru care ciupercile sunt alimentul perfect. Când se adaugă ulei sau unt,...
Otita medie apare după o răceală. Medic: „Această inflamație și infecție...
Mișcarea previne aritmiile cardiace, adică palpitațiile. Ce fel de mișcare trebuie...
În legumele congelate găsim de patru ori mai multă vitamina C decât în cele proaspete....
Inteligența artificială ne ajută să punem un implant dentar fără incizii
La 40 de ani, aproape toți oamenii au măcar un dinte pierdut. Când trebuie făcută...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies