Ce facem dacă avem un copil supraponderal sau obez? Medic: Să nu uităm că este o boală extrem de perversă 


Tot mai des putem vedea copii de vârstă mică care au exces de greutate. Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) supraponderea (excesul de greutate) și obezitatea sunt definite ca acumulare anormală sau excesivă de țesut adipos (gras) care poate afecta sănătatea.


Obezitatea instalată de timpuriu foarte greu se redresează și se ajunge la tot felul de probleme de sănătate. 60% dintre copiii obezi devin adulţi obezi.

Specialiștii spun că stilul de viață al întregii familii trebuie schimbat pentru a elimina si preveni obezitatea la copii. Potrivit OMS, supragreutatea şi obezitatea reprezintă al cincilea risc de decese la nivel global, pentru că obezitatea atrage după sine un risc mare de infarct, atac vascular, diabet.

Cauzele obezității infantile

Cei mai mulți dintre copii încep să se confrunte cu obezitatea de la vârste fragede, din cauza dietei deficitare (bogată în zahăr și grăsimi) și a sedentarismului. Schimbarea radicală a regimului alimentar și de viață, precum și mișcarea în aer liber pot ajuta la prevenirea instalării obezității infantile. Prognosticul este bun la copiii de vârstă mică şi cu un exce ponderal uşor şi moderat. Acest fapt este mai evident dacă părinţii sunt cooperanţi în ceea ce priveşte modificarea stilului de viaţă.

Obezitate: complicații

Obezitatea poate genera complicaţii pe termen scurt, mediu şi lung, vizibile uneori în viaţa de adult.

Complicaţii pe termen scurt şi mediu sunt:

  • diabet zaharat de tip 2,
  • hipertensiune arterială,
  • dislipidemie,
  • sindrom metabolic,
  • apnee de somn,
  • tulburări respiratorii şi astm bronşic,
  • stări emoţionale negative,
  • sindromul ovarului polichistic,
  • tulburări ortopedice,
  • cord pulmonar cronic.

Complicaţiile pe termen lung sunt vizibile uneori doar în perioada de adult şi sunt reprezentate de suprapondere şi obezitate cu complicaţii metabolice şi cardiovasculare aferente.

Ce facem dacă avem un copil supraponderal sau obez?

"În primul rând și cel mai important lucru este să recunoaștem și să fim convinși că există o problemă, de aici pleacă totul.

În al doilea rând este să ne adresăm medicului de familie care vă face o evaluare completă care include indicii antropometrici, calcularea IMC, chestionar alimentație, evaluarea posturii și altor afecțiuni asociate, vă emite bilet de laborator pentru analize specifice și vă recomanda modificarea stilului de viață. Dacă sunt suspiciuni și de alte afecțiuni, vă recomanda consult endocrinologic, cardiologic, diabetolog, ortoped, etc de la caz la caz.

Să nu uităm că obezitatea este o boală extrem de perversă care, cu timpul (putem vorbi de ani aici), are repercusiuni pe toate sistemele organismului: cardio-vascular, endocrinologic, digestiv, musculo-scheletal și nu în ultimul rând psihologice/psihiatrice.

Aveți grijă de copii pentru că au în fața o viață întreagă de trăit!

Ps. Chiar dacă vă fi puțin greu la început, copilul dumneavoastră vă va mulțumi din tot sufletul", scrie medicul Egri Eduard.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Progres în tratamentul oncologic. Cum îmbunătățesc tehnologia și intervențiile...
Când e nevoie de fațete dentare. Reabilitarea orală se poate face în 24 de ore
Obezitatea este o boală care se tratează. Gestul banal, la îndemână oricui, care...
Vaccinarea anti-HPV este la fel de importantă la băieți, ca și la fete. Bărbații...
De ce este important să avem o mușcătură corectă. Medic: ”Corectura poate fi...
Legătura dintre fericire și efortul fizic. Cât de des trebuie să facem sport pentru...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies