Ce e otita de piscină și cum se tratează? Afecțiunea este extrem de comună în sezonul estival


Otita de piscină este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ORL întâlnite vara, mai ales la copii. Această boală este de fapt o infecție a urechii care poate provoca disconfort și durere intensă.


Medicii avertizează asupra pericolelor pe care le ascunde o simplă baie răcoritoare, în sezonul estival!

Atenție la otita de piscină!

Apa mării, o piscină care nu a fost corect igienizată sau apele râurilor sau lacurilor pot deveni rapid o sursă de infecție care ne pot transforma o vacanta într-un adevărat coșmar. După o bălăceală într-o o apă improprie pot apărea diaree și alte probleme digestive, infecții și iritații ale pielii, ochi roșii, infecții respiratorii, precum și infecții ale urechilor.

Otita de piscină: care sunt cauzele

În această perioadă, medicii ORL se confruntă frecvent cu patologii ale urechii externe (aceasta este compusă din pavilion auricular și conduct auditiv extern, timpanul reprezentând granița dintre urechea externă și cea medie). Amatorii de distracții acvatice vin mai ales cu otită externă bacteriană, frecvent apărută ca urmare a pătrunderii apei contaminate în canalul urechii în timpul scufundărilor sau înotului în apa din piscină sau din mare care poate conține bacterii, viruși și alte microorganisme nocive. Din cauza umidității ridicate și a căldurii din timpul verii, mediul umed și cald al canalului urechii devine propice dezvoltării microorganismelor.

Otita de piscină: simptome

”În primul rând, otita de piscină poate provoca disconfort și durere de ureche, uneori extrem de intensă și care apare mai ales la atingere, cu roșeață și îngustarea conductului. De asemenea, simptomele pot include senzația de ureche înfundată, secreții din ureche și reducerea auzului. În unele cazuri, pot apărea și febră și umflarea ganglionilor limfatici din jurul urechii. Infecția micotică (fungică) a urechii externe este de asemenea favorizată de umezeală și se manifestă în primul rând cu mâncărimi, dar și cu ureche înfundată, secreții.

Netratată la timp, în cazul tulpinilor fungice mai agresive există cazuri când erodează timpanul și deci lasă sechele pe auz. Un dop de cerumen la contact cu apa se poate manifesta prin scăderea auzului și chiar cu durere”, explică Dr. Covaci Anca, medic primar ORL în cadrul Clinicii Medikali.

Cum ne protejăm

Pentru a nu vă pune în pericol sănătatea și nici vacanța, specialistul recomandă în primul rând să alegeți piscine și zone de înot curate și bine întreținute. În cazul mării, asigurați-vă că intrați în apă în zone autorizate și supravegheate.

”Pentru cei care au o sensibilitate aparte sau au în istoric mai multe episoade de otită, se recomandă dopurile pentru urechi, care pot fi de ajutor în prevenirea pătrunderii apei în canalul urechii. Există variante disponibile la comerciant sau puteți apela la unele personalizate, realizate de către audioproteziști. Cei care au primit în prealabil avizul medicului specialist, pot pune în ureche, la ieșirea din apă, soluții dezinfectante și cu efect desicant, precum alcoolul boricat.

Cel mai important, după fiecare ședință de înot, asigurați-vă că vă uscați urechile cu atenție folosind o cârpă moale/colțul de la prosop sau șervețele de hârtie. Înclinați-vă capul pe o parte și trageți ușor de pavilion pentru a permite apei să se scurgă din ureche”, recomandă medicul.

Cât de periculoase sunt bețișoarele de urechi

În plus, specialistul reiterează pericolul pe care îl reprezintă obiceiul de a utiliza bețișoarele de urechi sau  alte obiecte ascuțite în canalul urechii, deoarece acestea pot provoca mici leziuni și astfel favorizează pătrunderea bacteriilor. În plus, cu bețișorul de multe ori împingem ceara și facem ca un eventual dop de cerumen să apese pe timpan, provocând durere sau să îl tasăm și va fi mai dificilă scoaterea lui. Să nu uităm totuși că ceara este un factor de protecție pentru urechea noastră și nu trebuie îndepărtată din conduct mai adânc de zona până unde putem pătrunde cu degetul. 

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Progres în tratamentul oncologic. Cum îmbunătățesc tehnologia și intervențiile...
Când e nevoie de fațete dentare. Reabilitarea orală se poate face în 24 de ore
Obezitatea este o boală care se tratează. Gestul banal, la îndemână oricui, care...
Vaccinarea anti-HPV este la fel de importantă la băieți, ca și la fete. Bărbații...
De ce este important să avem o mușcătură corectă. Medic: ”Corectura poate fi...
Legătura dintre fericire și efortul fizic. Cât de des trebuie să facem sport pentru...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies