Beatrice Mahler, în contextul "tridemiei": „Febra sau tusea intensă trebuie să trimită pacientul către camera de gardă”


România se confruntă cu o “tridemie”! Recent, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, s-a înregistrat primul caz de pacient cu tripla infecție virală: gripă, covid și virus sincițial respirator.


Tot mai mulți bolnavi se prezintă la camerele de gardă ale spitalelor. Unii dintre ei au două sau chiar trei tipuri de virusuri: respirator, gripal și COVID. Managerul Institutului ”Marius Nasta” din Bucureşti, medicul Beatrice Mahler ne spune când trebuie să ne prezentăm la spital: O febră care nu cedează, o tuse intensă trebuie trebuie să trimită pacientul către camera de gardă.

“Avem o perioadă un pic mai presantă din punct de vedere al infecţiilor respiratorii şi mai mult al celor virale. Numărul de pacienţi care sunt diagnosticaţi cu infecţii cu virus gripal este în creştere în acest moment, dacă la aceştia se asociază şi pacienţii diagnosticaţi cu infecţia Sars-Cov 2 sau virus sinciţial respirator, la Institutul Marius Nasta, prin profilul pe care îl are spitalul, avem pacienţi cu afecţiuni respiratorii cronice în marea lor majoritate”, a explicat Mahler la un post tv.

Și numărul pacienţilor diagnosticaţi cu tuberculoză este în creştere. 

“E o perioadă presantă din mai multe puncte de vedere pentru că, pe lângă aceste infecţii respiratorii care sunt oarecum specifice sezonului, continuă să fie o prioritate inclusiv pacientul cu cancer pulmonar şi pacientul cu tuberculoză. Aici deşi lucrurile sunt oarecum împărţite în acest moment şi România a făcut paşi extrem de importanţi în asistenţa pacientului cu tuberculoză în ambulator, cel puţin în lunile de iarnă, când temperaturile scad, numărul de pacienţi care necesită terapie şi tratament sau care sunt diagnosticaţi cu tuberculoză şi au nevoie de internare este în creştere.

Avem probleme pe toate aceste linii, dar situaţia este gestionabilă şi este extrem de important să menţionăm că simptomul care trebuie să trimită pacientul către camera de gardă, dacă vorbim de o suspiciune de patologie pulmonată cronică, este tusea, o tuse care nu trece într-o săptămână, în două săptămâni maxim trebuie să fie evaluată de un medic pneumolog, iar dacă vorbim de infecţie respiratorie acută, o febră care nu cedează la tratament, o tuse intensă, o durere de cap intensă, lipsa poftei de mâncare, simptomele acestea impun evaluare”, a afirmat managerul Institutului ”Marius Nasta”. 

Este important ca oamenii să se vaccineze

Chiar dacă, în mod normal, vaccinarea trebuia făcută înainte de sezonul gripelor, pentru a evita situațiile complicate de tip epidemie sau alertă, este totuși important ca oamenii să se vaccineze. Vaccinul are un interval de timp de aproximativ 10 zile până când urmează să aibă loc efectul scontat.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Oul fiert poate fi prietenul curei de slăbire. Cum trebuie consumat ca să nu ne...
Cum ne putem proteja ficatul de sărbători, când suntem tentați să facem excese....
Mit sau adevăr - se îngrașă părul și mai repede dacă îl spălăm frecvent?...
Trucul pentru grătarul perfect. Doctor Mihaela Bilic: „Cea mai bună e ceafa la...
De ce berea face burtă. Medicul Mihaela Bilic recomandă o băutură alcoolică cu...
Cum trebuie să bem apă corect pentru a ne hidrata. Doctor Mihaela Bilic: „Cu prea...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies