Dr. Adrian Mina ne dezvăluie rutina pe care trebuie să o urmăm pentru a preveni problemele la nivel dentar.
„1. Periați în mod regulat, dar nu agresiv
Periajul de două ori pe zi și utilizarea aței dentare sunt obiceiuri ce ajută la menținerea dinților și a gingiilor sănătoase. Majoritatea oamenilor sunt conștienți că periajul dinților de două ori pe zi este una dintre cele mai importante practici pentru îndepărtarea plăcii și bacteriilor și menținerea dinților curați. Cu toate acestea, periajul este eficient numai dacă este folosita o tehnică corectă. Tehnica de periaj se alege ținând cont de starea de sănătate orală a fiecărui om.
În principiu, periuța trebuie să facă un unghi de 45 grade cu suprafața dentara, realizându-se mișcări dinspre gingie spre marginea incizală sau ocluzală. Toate suprafețele trebuie periate, inclusiv fețele palatinale, respectiv linguale ale dinților.
Periajul prea agresiv sau folosirea unei perii de dinți dure poate deteriora smalțul și gingiile. Efectele pot include sensibilitatea dinților, deteriorarea permanentă a smalțului și retracții gingivale.
Un aspect important este, totodată, necesitatea schimbării periuței la fiecare 3 luni sau când perii arată semne de uzură.
2. Atenție la fluor
Fluorul este un element chimic. Ajută la prevenirea leziunilor carioase și este un ingredient comun în pasta de dinți și apa de gură.
E bine totuși de știut că unele produse dentare nu conțin fluor. Există persoane care le aleg întotdeauna pe acestea, ajungând să nu îl foloseascp deloc. Lipsa de fluor poate duce la apariția leziunilor carioase, chiar în condițiile unei igiene dentare corecte.
Studiile recente arată că periajul și ața dentara nu împiedică apariția leziunile carioase atunci când nu au fluor în compoziție.
3. Ața dentară
Folosirea aței dentare poate îndepărta placa și bacteriile dintre dinți. Acele zone unde o periuță de dinți nu poate ajunge. De asemenea, ajută la prevenirea respirației urât mirositoare prin eliminarea resturilor alimentare care au rămas prinse între dinți.
4. Consultați în mod regulat un dentist
Un dentist poate diagnostica și trata problemele de sănătate orală înainte de a deveni severe.
De preferat, oamenii ar trebui să vadă un dentist la fiecare 6 luni pentru efectuarea unui control. În timpul unui examen stomatologic de rutină, medicul va curăța dinții și va îndepărta placa și tartrul.
Se va verifica prin inspecție dacă există leziuni carioase, semne ale bolii parodontale și se va efectua un control oncologic preventiv. În cazul unor probleme dentare, examinarea clinică se va continua cu examenele paraclinice care ajută la stabilirea diagnosticului.
De asemenea, copiii și adolescenții ar trebui să vadă un dentist la fiecare 6 luni pentru prevenirea apariției leziunilor carioase. Cu toate acestea, adulții care practică o igienă dentară bună în fiecare zi și au un risc scăzut de probleme de sănătate orală, se pot prezenta o data pe an.
5. Fumatul
Fumatul dăunează sistemului imunitar al organismului, ceea ce îngreunează vindecarea țesuturilor. Inclusiv a celor din cavitatea orala. Fumatul este factor de risc pentru boala parodontala. Persoanele care fumează, de asemenea, pot prezenta vindecare lentă după o procedură dentară.
Fumatul afectează aspectul dinților. Mai exact, duce la îngălbenirea lor și a limbii și poate da respirației un miros urât.
6. Apa de gură
Unele studii indică faptul că spălăturile bucale pot aduce beneficii din punct de vedere al sănătății orale. Apa de gură care conține clorhexidină, un ingredient antibacterian, ajută la controlarea plăcii și a gingivitei.
Oamenii pot sa întrebe dentistul care este cea mai bună apa de gură pentru nevoile lor individuale. O clătire cu apă de gură nu poate înlocui periajul și ața dentara, dar poate completa aceste practici.
7. Limitați alimentele zaharoase și amidonul
Consumul de zahăr poate duce la apariția leziunilor carioase. Studiile continuă să evidențieze rolul semnificativ pe care îl joacă zahărul în deteriorarea sănătății dentare.
OMS recomandă oamenilor să-și limiteze aportul de zahăr la sub 10% din caloriile zilnice. Autorii unei analize sistematice au ajuns la concluzia că scăderea acestui nivel la 5% ar reduce și mai mult riscul de apariție al cariilor și a altor probleme dentare.
Alimentele care conțin amidon, cum ar fi biscuiții, pâinea, chipsurile și pastele, pot provoca leziuni carioase. Aceste alimente rămân în cavitatea orala și se descompun în zaharuri simple, cu care se hrănesc bacteriile producătoare de acid.
8. Bea apă în loc de băuturi zaharoase
Recomand consumul de apă sau ceai neîndulcit pe tot parcursul zilei și consumul băuturilor îndulcite cu zahăr la orele de masă și în cantități mici”, dezvăluie medicul stomatolog Adrian Mina, de la DaVinci Dental Clinic.
Doctor de bine - Dr. Monica Teodorescu, despre problemele dentare la copii: "Există un mit că dinţii de lapte nu contează"