Cancerul de gât: 80% dintre adulți fac sex oral și asta ar fi principala cauză 


În ultimele două decenii s-a înregistrat o creștere rapidă a numărului de cazuri de cancer la gât în Occident, până la punctul în care unii au numit-o epidemie.


Acest lucru s-a datorat unei creșteri mari a unui tip specific de cancer de gât numit cancer orofaringian, care afectează zona amigdalelor și partea din spate a gâtului.

Cauza principală este virusul papiloma uman (HPV), care se află, de asemenea, la originea multor cazuri de cancer de col uterin. În prezent, cancerul orofaringian este mai frecvent decât cancerul de col uterin în Statele Unite și în Regatul Unit.

În Spania, cancerul orofaringian se numără printre primele zece cele mai diagnosticate tipuri de cancer, cu aproximativ 8 000 de cazuri noi anual. Iar în America Centrală și de Sud este o problemă în creștere, în măsura în care se așteaptă ca mortalitatea prin cancer oral să crească cu 17,2% până în 2030.

HPV se transmite pe cale sexuală

În cazul cancerului orofaringian, principalul factor de risc este reprezentat de numărul de parteneri sexuali de-a lungul vieții, în special sexul oral.

Persoanele care au avut șase sau mai mulți parteneri de sex oral de-a lungul vieții au un risc de 8,5 ori mai mare de a dezvolta cancer orofaringian decât cele care nu fac sex oral.

80% dintre adulți fac sex oral

Studiile privind tendințele comportamentale arată că sexul oral este larg răspândit în unele țări.

Într-un studiu realizat cu aproape o mie de persoane supuse amigdalectomiei din motive non-oncologice în Marea Britanie, 80% dintre adulți au declarat că au făcut sex oral la un moment dat în viața lor.

Din fericire, însă, doar un număr mic dintre aceste persoane dezvoltă cancer orofaringian.

vezi emisiunile doctor de bine

Doctor de bine. Emisiunea integrală din 1 octombrie 2023
Cât de des este recomandat examenul cardiologic. Inclusiv pacienții sănătoși...
Alimentul premium care se vinde la un preț mic în magazine. Este o sursă bună...
„Poate să conțină urme de arahide". Ce înseamnă, de fapt, această expresie...
Crizele epileptice subtile. Ce sunt și cum se manifestă. „Sunt ca un scurtcircuit”
Fumatul afectează sistemul imunitar. La fiecare fum de țigară vasele de sânge...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies