Tratamentul extrem de periculos pentru copii! Tot mai mulți părinți îl folosesc. "Pot să apară efecte adverse grave!"


Dexametazona, un medicament ieftin care poate deveni un bun instrument de luptă împotriva coronavirusului, s-ar putea să le sune familiar părinților ai căror copii au avut cel puțin un episod de afecțiune respiratorie acută. 


În România s-a perpetuat un obicei greșit de a administra fiolele de dexametazonă sub formă de aerosoli, deși în prospectul medicamentului se precizează clar că sunt soluții injectabile. 

Aerosolii cu dexametazonă pot fi periculoși pentru copii

Medicul Mihai Craiu, de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului (INSMC), a atras adesea atenția asupra acestei practici greșit. Pediatrul Mihai Craiu reia o discuție mai veche despre riscurile administrării acestei substanțe sub formă de aerosoli la copii.

”Revin la subiectul "favorit" de controversă în ce privește tratamentul maladiilor respiratorii cu dexametazonă nebulizată, folosind drept substanță activă cea din fiola de dexametazonă injectabilă. Pot întelege care este unul din factorii importanți ce au produs acest mit tipic românesc - nu se găsește Flixotide nebules. Dar trebuie să ne uităm la dovezi și la protocoale, înainte de a face improvizații periculoase.

Într-o postare veche, ante-pandemică, vorbeam despre ineficiența și inadecvarea acestei practici. Față de cele notate acolo aș mai adăuga că nici la cai (cum scriam atunci) nu mai sunt dovezi de eficacitate ale acestei abordări.

Dacă există unele (rare) sugestii de utilizare a dexametazonei nebulizate, atunci acestea au legătură, mai degrabă, cu specialitatea ORL și nu cu plămânii. Un articol vechi, de 20 de ani, documentează utilizarea dexametazonei nebulizate în crup (adică în laringită).

Mesajul practic pentru părinți - un copil care este atât de puțin bolnav, încât poate să facă tratament acasă, NU are nevoie de nebulizări.

Cu atât mai puțin cu dexametazonă! Nu puneți sănatatea copiilor în pericol! Pot să apară efecte adverse grave, mult mai grave decât răceala obișnuită care a generat această recomandare”, scrie medicul pediatru Mihai Craiu.

Foto Facebook

vezi emisiunile doctor de bine

Unul din 36 de copii, diagnosticat cu tulburare de neurodezvoltare. Cum recunoști...
Cum ne afectează alcoolul sănătatea. Cantitatea care poate fi consumată pe săptămână
Cauzele necunoscute ale imposibilității de a rămâne însărcinată atunci când...
Mihaela Bilic explică ce să facem dacă „am făcut-o lată” în weekend și...
Măselele de minte pot duce la probleme dentare. Când trebuie extrase. „Sunt mai...
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 17 noiembrie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies