Școala în perioada pandemiei. Ce să conțină pachețelul cu mâncare al copilului?


COVID-19 nu este o infecție alimentară. Cu toate acestea, sistemele de învățământ, care au funcționat pe perioada pandemiei cu elevi în clasă, au creat măsuri care sa limiteze răspândirea virusului în timpul gustării de la școală.


Asiaticii au descoperit că cel mai eficient este ca școlarii să mănânce… spate în spate. Și le-au intezis dulciurile ori chips-urile, alimente care care favorizează… masa în grup.   

 Marea Britanie a implementat cel mai bine spălatul pe mâini în comunitățile școlare. Calculele arată că acest gest simplu scade transmiterea comunitară cu aproximativ 20 de procente.

Cred că se poate începe școala, în toate clasele, cu exercițiul de spălat pe mâini. Și, dacă îl faci 2-3 săptămâni la rând, copiii chiar vor ști să se spele bine pe mâini. Orice atingere a unei suprafețe comune - clanța de la ușa clasei, să deschidă geamul – trebuie urmată de spălatul mâinilor ori desinfectatul acestora”, spune conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru.

Pe suprafețele din clasă, în lipsa desinfecției, virusul are capacitate infecțioasa 2-3 zile. Copilul pune mâna pe clanță apoi, fără să se igienizeze, o duce la nas, la ochi sau la gură. De aici, particule virale pot ajunge în plămân. Și apare infecția.

Alimentele nu sunt periculoase

COVID-19 nu apare însă după consumul un aliment contaminat cu SARS CoV-2. ”Nu este o boală cu transmitere alimentară, e clar și dovedit. Dacă înghițim virsul, nu se întâmplă nimic. În timpul reflexului de înghițire, faringele închide aparatul respirator, altfel ne-am îneca tot timpul cu mâncare. Asta se întâmplă când mâncăm, nu când respirăm pe gură! Respirația orală (pe gură) este o cale de infectare!”, spune prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biologie a Universității din București. 

Din nou, doar în timpul reflexului de înghițire, faringele închide drumul aerului spre plămâni. De aceea, alimentele infectate nu determină o infecție respiratorie.

Cum se ia masa la școală?

În timpul gustărilor de la școală, copiii nu vor purta masca, minute în șir. Țările asiatice au implementat cel mai bun model de până acum pentru limitarea riscului în spații închise, în timpul gustării. Elevii se pun spate în spate, la distanță de alții și își consumă pachetul sau sticla de apă. Prin aceasta regulă, nu respiră direct în fața unui coleg. Și nu sunt tentați să ia din mâncarea colegului. Pentru că... nu o văd.

Sandviș cât o palmă

Medicii recomandă elevilor să își ia la școală doar un sandviș. ”Dacă e ceva tentant - cum ar fi dulciurile, chips-urile, biscuiții - riscați ca, iată, copilul să fie asaltat de ceilalți copii, să mănânce împreună și să se expună riscului unui contact apropiat”, spune dr. Mihaela Bilic, medic nutritionist.

Copilul renunță cel mai puțin timp la mască, dacă mănâncă un sandviș adaptat vârstei sau bea un produs lactat lichid (iaurt lichid, lapte bătut, sana) de dimensiuni mici. Ambele variante fac parte din recomandările Organizației Mondiale a Sănătății pentru gustări sănătoase.

Un copil trebuie să mănânce o porție de mâncare, echivalentul palmelor lui, când e vorba de o farfurie. Sau echivalentul palmei lui, când e vorba de un sanviș”, spune dr. Mihaela Bilic, medic nutritionist. Palma înseamnă porția normală la orice vârstă. 

Sursă foto: Shutterstock

Vezi și: Doctor de bine - Cum pot fi tratați copiii cu diverse afecțiuni ale sistemului nervos central

vezi emisiunile doctor de bine

Unul din 36 de copii, diagnosticat cu tulburare de neurodezvoltare. Cum recunoști...
Cum ne afectează alcoolul sănătatea. Cantitatea care poate fi consumată pe săptămână
Cauzele necunoscute ale imposibilității de a rămâne însărcinată atunci când...
Mihaela Bilic explică ce să facem dacă „am făcut-o lată” în weekend și...
Măselele de minte pot duce la probleme dentare. Când trebuie extrase. „Sunt mai...
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 17 noiembrie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies