Români infectați cu virusul West-Nile. Nu există vaccin împotriva acestei boli. Cum ne protejăm?


Tot mai multe cazuri de febră West-Nile sunt înregistrate şi în Europa. Anul acesta aproape 200 de persoane au fost infectate cu Virusul West-Nile din țări UE, dintre care 2 din România.


Cele mai multe dintre aceste cazuri au fost semnalate în Italia (144), unde s-au înregistrat şi 10 cazuri de deces. Alte infectări au fost înregistrate în Grecia (39), Austria (2), România (2) şi Slovacia (1). De asemenea au fost înregistrate în Serbia 34 de cazuri de infectare, respectiv 3 decese. Perioada de contaminare durează din iunie până în noiembrie.

Nu există vaccin împotriva acestei boli.

Ce este Virusul West Nile

Virusul West Nile poate cauza o boală neurologică fatală la oameni, deși 80% dintre persoanele infectate nu au niciun fel de simptome. Acest virus se transmise în special prin înțepăturile de țânțari infectați. Nu există vaccin sau tratament antiviral specific pentru infecţia cu virus West Nile.

În absența unui vaccin, singura modalitate de a preveni infecția la oameni este să știm care sunt factorii de risc și care sunt măsurile pe care le putem lua pentru a reduce expunerea la virus, mai ales că în această perioadă România se confruntă cu o invazie de țânțari:

  • evitați expunerea la ţânţari: purtați haine cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;
  • montați plase la ferestrele locuințelor pentru a împiedica pătrunderea insectelor în casă;
  • limitați deplasările în zone cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.); dacă mergeți în astfel de zone, folosiți substanțe repelente de țânțari;
  • eliminați bălțile de apă din jurul gospodăriilor;
  • îndepărtați recipientele/obiectele care favorizează acumularea apei și a gunoiului menajer (găleți, ligheane, vase cu apă).

Aproximativ 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos, mergeți imediat la medic:

  • febră
  • durere de cap intensă
  • dureri musculare
  • vărsături
  • erupţii cutanate

În cazurile severe, care afectează în special persoanele peste 60 de ani cu boli cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boala renală cronică), pot apărea şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică, slăbiciune musculară.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Progres în tratamentul oncologic. Cum îmbunătățesc tehnologia și intervențiile...
Când e nevoie de fațete dentare. Reabilitarea orală se poate face în 24 de ore
Obezitatea este o boală care se tratează. Gestul banal, la îndemână oricui, care...
Vaccinarea anti-HPV este la fel de importantă la băieți, ca și la fete. Bărbații...
De ce este important să avem o mușcătură corectă. Medic: ”Corectura poate fi...
Legătura dintre fericire și efortul fizic. Cât de des trebuie să facem sport pentru...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies