Rafila explică modul în care se va administra iodul în cazul unui atac nuclear. Cum se păstrează pastilele și ce valabilitate au


Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă, marţi, că toate Direcţiile de Sănătate Publică din ţară au primit comprimatele cu iodură de potasiu fabricate de Antibiotice Iaşi.


Rafila spune cum se administrează pastilele de iodură de potasiu de către persoanele de până la 40 de ani, pentru a nu fi afectate în cazul unui atac nuclear în Ucraina. 

Acesta face apel la populație să NU ia tabletele în mod profilaxic.

Ministrul anunţă dozele recomandate fiecărei categorii de vârstă și face publice informaţii privind modul de păstrare a comprimatelor cu iod, menţionând că acestea nu se lasă la îndemâna copiilor şi nu se aruncă împreună cu deşeurile menajere.

Săptămâna trecută, întreaga cantitate a ajuns deja la direcțiile de sănătate publică și la Ministerul Sănătății se caută acum cea mai bună cale de distribuire încât ele să ajungă la toate persoanele eligibile din România, a spus Alexandru Rafila într-o conferință de presă.

”Întreaga cantitate a ajuns deja la Direcţiile de Sănătate Publică şi acum căutăm cea mai bună cale de distribuire încât ele să ajungă la toate persoanele eligibile din România. Administrarea de comprimate de iodură de potasiu trebuie făcută în cazul unei urgenţe, doar la indicaţia autorităţilor, deci nu trebuie luate în niciun caz în mod preventiv, ci doar dacă există un anunţ public că aceste pastile ar trebui luate dacă există în proximitatea României un incident nuclear, iar acest incident se soldează şi cu creşterea nivelului de radiaţii în România şi există iod radioactiv în cadrul aceste radiaţii. Altfel, nu trebuie luate”, a declarat ministrul Sănătăţii. 

Dozajele: se administrează în funcție de fiecare grupă de vârstă.  

Alexandru Rafila a anunţat şi dozajele care se administrează populaţiei în caz de scurgeri radioactive.

Astfel, pentru bebeluşii cu vârsta de până la o lună se administrează un sfert de comprimat, copiii între o lună şi trei ani primesc o jumătate de comprimat, copiilor între 3 şi 12 li se administrează un comprimat, în timp ce pentru copiii peste 12 ani, pentru adulţi şi pentru femeile gravide sau care alăptează doza recomandată este de două comprimate.

Persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani nu li se recomandă administrarea de iodură de potasiu, „cu excepţia cazurilor excepţionale în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este extrem de mare şi lucrul ăsta se întâmplă doar în cazul expunerii directe, adică dacă adultul este chiar în zona în care se petrece incidentul nuclear”, a menţionat ministrul.

Când se administrează pastilele de iod

Alexandru Rafila a explicat că tratamentul se administrează în maximum 8 ore de la anunţul autorităţilor şi nu în termen mai mare de 24 de ore. 

"Tratamentul se administrează într-un timp optim de maxim 8 ore de la anunţul autorităţilor, iar posibilitatea administrării nu trebuie să depăşească 24 de ore pentru că atunci este inutilă şi nu are să administrezi o cantitate suplimentară de iod. Administrarea se face în doză unică”, a adăugat el.

Cum se păstrează comprimatele de iod

O cutie completă are 20 de comprimate și fiecare va primi câteva comprimate, dar ambalate în blister. Nu sunt pastile individuale. 

Pastilele de iod se păstrează în ambalajul original, la o temperatură de cel mult 25 de grade şi nu se lasă la îndemâna copiilor şi, dacă nu e folosit, nu se aruncă laolaltă cu deşeurile menajere, ci trebuie duse la farmacie pentru neutralizare. 

Iodura de potasiu se distribuie prin intermediul medicilor de familie. Pastilele distribuite au un termen de valabilitate de trei ani.

Persoanele neasigurate se pot înscrie pe lista medicilor de familie şi vor primi iodură de potasiu. 

 “Pentru persoanele neasigurate, pe listele medicilor de familie există atât persoane asigurate, cât şi persoane neasigurată, persoanele aflate în situaţia de a nu fi asigurate se pot înscrie pe listele medicilor de familie ca şi neasiguraţi şi vor primi aceste comprimate cu iodură de potasiu. Avem o cantitate suficientă încât să putem să furnizăm şi o cantitate suplimentare care să acopere şi persoanele neasigurate. Ca şi cifre brute, există cam 16 milioane de persoane pe listele medicilor de familie asiguraţi, 19 milioane cu tot cu neasiguraţi”, a mai declarat Alexandru Rafila.

vezi emisiunile doctor de bine

Secretul creșterii armonioase a copilului stă în primul rând în Omega 3. Principalele...
Amigdalele prea mari au nevoie de tratament corect în copilărie. Netratarea recidivează...
Ce este afazia și cum trebuie să ne comportăm cu persoanele care au această afecțiune
Cum putem rezolva un traumatism apărut la nivelul dinților frontali care afectează...
Alimente crude sau gătite. Medicul Mihaela Bilic demontează cele mai răspândite...
De ce contează cel mai mult vârsta femeii pentru obținerea unei sarcini. ”Să...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies