Procedurile de TMS se realizează prin aplicarea unui câmp magnetic la nivelul scalpului prin intermediul unei bobine conectate la aparatul de stimulare magnetică. Tratamentul standard presupune stimularea unei arii cerebrale specifice cu o anumită frecvența în vederea modulării activității acesteia.
Stimularea magnetică se poate aplica și periferic, transcutan, având ca rol modularea excitabilității și a modului de transmitere a impulsurilor nervoase de la nivelul nervilor periferici. Acest tip de stimulare periferică, denumită și stimulare magnetică transcutanată a sistemului nervos periferic (tcMS-PNS) se folosește în special în neuroreabilitare.
Despre stimularea magnetică (TMS) – tratamentul non-invaziv și fără medicamente, care ajută la vindecarea unor afecțiuni grave – am discutat cu dr. Dana Slăvoacă, Medic specialist Neurologie REGINA MARIA.
Când se recomandă stimularea magnetică?
TMS poate fi o metodă de tratament eficientă în patologia psihiatrică - depresie, anxietate, atacurile de panică, tulburarea obsesiv-compulsivă.
De asemenea, TMS, de multe ori în asociere cu stimularea magnetică periferică, se folosește în neuroreabilitare – dureri cronice, deficite motorii după accidente vasculare periferice sau traumatisme cranio-cerebrale sau medulare, scleroză-multiplă, neuropatii și în general în patologii care implică afectarea sistemului nervos periferic, boală Parkinson, etc.
Care sunt avantajele acestei metode și cum ajută, concret în cazul patologiilor psihiatrice?
Studiile de neuroimagistica și neurofiziologie au arătat că ariile cerebrale își modifică încontinuu activitatea și conectivitatea în funcție de informațiile din mediu și de experiențele anterioare. În patologiile atât psihatrice cât și neurologice, această dinamică este alterată.
TMS acționează prin stimularea ariilor cerebrale cu anumite frecvente specifice, determinând modularea activității și a conectivității acesora. Este practic o metodă de reechilibrare a dinamicii circuitelor cerebrale. Scopul terapiei îl reprezintă amelioarea semnificativă a simptomelor, până la remiterea completă a acestora, cu reducerea gradată a tratamentului farmacologic specific.
Avanteleje sunt multiple – tratamentul este nedureros, nu crează dependență, nu prezintă efectele adverse ale terapiei farmacologice. Cel mai important avantaj din punctul meu de vedere este acela că tratamentul este unul personalizat- protocoalele de stimulare se adaptează în funcție de particularitățile pacientului.
Însă există și dezavanteje – acest tip de intervenție se bazează pe mecanisme neurofiziologice, prin urmare efectul se construiește în timp, pas cu pas. Chiar dacă efectele pozitive pot fi evidente chiar după prima ședință, este nevoie de un tratament de durată pentru consolidarea acestora.
Cum funcționează stimularea magnetică în reabilitarea neurologică?
În cazul pacienților cu durere cronică sau cu deficite motorii, se începe cu o evaluare funcțională care pune în evidență dezechilibrele neuro-musculare care determina simptomatologia, sau care reprezintă o consecință a adaptărilor secundare patologiei inițiale.
Tratamentul propriu-zis se personalizează în funcție de aceste blocaje neuromusculare și de alte alte complicații secundare care pot contribui la întreținerea unui cerc vicios – tulburări emoționale, tulburări de somn, etc.
După cum spuneam, de cele mai multe ori, în reabilitarea neurologică TMS se asociază cu stimularea transcutanata a sistemului nervos periferic. În acest fel, este activată întreagă cale creier-măduvă-nervi perferici-mușchi în vederea eficientizării procesului de recuperare.
În cazul pacienților cu boală Parkinson, TMS are rolul a diminua severitatea simptomatologiei și chiar scăderea dozelor medicației specifice. Spre deosebire de DBS (deep brain stimulation), TMS se poate aplica inclusiv pacienților care nu răspund la medicația dopaminergica, sau care prezintă disfuncție cognitivă sau depresie.
Pe lângă afecțiunile psihiatrice/neurologice, cum ajută TMS în rezolvarea altor afecțiuni - putem discuta despre reabilitarea respiratorie/sportivă?
Protocolul de stimulare magnetică pentru reabilitarea respiratorie include proceduri specifice de stimulare periferică cu scopul de a stimula nervul frenic și musculatura responsabilă de procesul respirator. Prin aceste acțiuni se urmărește scăderea efortului respirator, creșterea capacității musculare inspiratorii, creșterea complianței peretelui toracic și pulmonare, creșterea capacității de recrutare pulmonară și îmbunătățirea drenajului limfatic
Din punct de vedere al reabiliatării sportive, se aplică proceduri de stimulare în special periferică, cu scopul de a elimina dezechilibrele neuro-musculare, facilitând astfel recuperarea post traumatică și de a stabilizarea activarea neuro-musculară fiziologică, optimă.
Stimulare magnetică poate fi folosită la copii?
TMS se poate aplica copiilor cu tulburări din spectrul autist. Conceptul constă în activarea rețelelor neuronale implicate în procesele cognitiv-emoționale, pentru a facilita procesul de învățare și de a stabiliza noțiunile dobândite. Stimularea este de scurtă durată și se administrează în cadrul ședinței de terapie ocupațională/logopedie, alternativ cu această.
De asemenea, stimularea magnetică poate fi o metodă de neuroreabilitare a copiilor cu deficite motorii de diferite etiologii. Mecanismul de acțiune este același ca la adulți.