Ce este GRIPA TOMATELOR, noua boală care stârnește îngrijorare? Se răspândește în rândul copiilor


O boală misterioasă afectează zeci de copii cu vârste sub 5 ani. A fost diagnosticată pentru prima dată în primăvara acestui an.


Este cunoscută sub numele de gripa tomatelor sau febra tomatelor. 82 de cazuri au fost raportate din luna mai până în prezent. Boala își trage numele de la veziculele roșii pe care o provoacă, virusul afectând în principal copiii cu vârsta sub cinci ani.

Copiii sunt expuși unui risc crescut la gripa tomatelor, deoarece infecțiile virale sunt frecvente la această grupă de vârstă, iar răspândirea se face probabil prin contact apropiat.

Se pare că gripa tomatelor a fost descoperită în India, în statul Kerala pe 6 mai 2022 și ar putea fi o consecință a febrei Chikungunya sau Dengue.

Asemănător virusului variolei maimuței, copiii infectați observă simptome precum apariția unor erupții cutanate mari pe tot corpul, sub forma unor vezicule rotunde și roșii, extrem de dureroase și contagioase.

Simptomele gripei tomatelor

Simptomele gripei tomatelor includ febră mare, dureri intense de articulații și erupții cutanate de vezicule roșii și dureroase pe tot corpul, care se măresc treptat până ajung la dimensiunea unei roșii, potrivit cercetătorilor. Alte simptome includ oboseală, greață, vărsături, diaree și deshidratare.

Tratament gripa tomatelor

Până în prezent, boala a fost limitată la districtul Kollam din Kerala, India, și la localitățile învecinate Anchal, Aryankavu și Neduvathur, iar autoritățile au luat măsuri de precauție pentru a se asigura că nu se răspândește.

Nu au fost raportate decese cauzate de acest virus. Cu toate acestea, medicii nu au descoperit până în prezent un tratament specific pentru această boală și abordează în prezent doar simptomele gripei.

Se spune că infecția este „foarte contagioasă”, cei care intră în contact cu cazurile confirmate fiind plasați în izolare timp de aproximativ o săptămână.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Doctor de bine. Emisiunea integrală din 1 octombrie 2023
Cât de des este recomandat examenul cardiologic. Inclusiv pacienții sănătoși...
Alimentul premium care se vinde la un preț mic în magazine. Este o sursă bună...
„Poate să conțină urme de arahide". Ce înseamnă, de fapt, această expresie...
Crizele epileptice subtile. Ce sunt și cum se manifestă. „Sunt ca un scurtcircuit”
Fumatul afectează sistemul imunitar. La fiecare fum de țigară vasele de sânge...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies