Este cunoscută sub numele de gripa tomatelor sau febra tomatelor. 82 de cazuri au fost raportate din luna mai până în prezent. Boala își trage numele de la veziculele roșii pe care o provoacă, virusul afectând în principal copiii cu vârsta sub cinci ani.
Copiii sunt expuși unui risc crescut la gripa tomatelor, deoarece infecțiile virale sunt frecvente la această grupă de vârstă, iar răspândirea se face probabil prin contact apropiat.
Se pare că gripa tomatelor a fost descoperită în India, în statul Kerala pe 6 mai 2022 și ar putea fi o consecință a febrei Chikungunya sau Dengue.
Asemănător virusului variolei maimuței, copiii infectați observă simptome precum apariția unor erupții cutanate mari pe tot corpul, sub forma unor vezicule rotunde și roșii, extrem de dureroase și contagioase.
Simptomele gripei tomatelor
Simptomele gripei tomatelor includ febră mare, dureri intense de articulații și erupții cutanate de vezicule roșii și dureroase pe tot corpul, care se măresc treptat până ajung la dimensiunea unei roșii, potrivit cercetătorilor. Alte simptome includ oboseală, greață, vărsături, diaree și deshidratare.
Tratament gripa tomatelor
Până în prezent, boala a fost limitată la districtul Kollam din Kerala, India, și la localitățile învecinate Anchal, Aryankavu și Neduvathur, iar autoritățile au luat măsuri de precauție pentru a se asigura că nu se răspândește.
Nu au fost raportate decese cauzate de acest virus. Cu toate acestea, medicii nu au descoperit până în prezent un tratament specific pentru această boală și abordează în prezent doar simptomele gripei.
Se spune că infecția este „foarte contagioasă”, cei care intră în contact cu cazurile confirmate fiind plasați în izolare timp de aproximativ o săptămână.
Foto Imago