Cât periculos este dacă luăm preventiv pastile de iod? Medic: Dereglăm activitatea hormonală


Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populația de până în 40 de ani numai în caz de expunere după un incident nuclear, precizează Ministerul Sănătății: „Este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor”.


Ministerul Sănătății precizează că distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populația de până în 40 de ani numai în caz de expunere după un incident nuclear.

„Este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor. Încă de la începutul conflictului din Ucraina, Ministerul Sănătății s-a preocupat de procurarea pastilelor de iod și a inițiat o campanie de informare a populației referitoare la modul de utilizare a acestora. Distribuția către populație se face în mod gratuit pe baza prescripției eliberată de către medicul de familie. Aceasta nu este o noutate, ordinul de ministru care reglementează activitatea este în vigoare încă din 23 iunie 2022. Pastilele de iod se eliberează în peste 2.500 de farmacii, lista acestora regăsindu-se se pe site-ul Ministerului Sănătății”, transmite Ministerul Sănătății.

"Vom deregla activitatea tiroidei"

Doctorul Radu Țincu, medic primar în cadrul secţiei de Terapie Intensivă - Toxicologie a Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti, trage un semnal de alarmă asupra efectelor negative  ale administrării preventive a pastilelor de iod.

"În primul rând, nu există termenul de preventiv. Aceste pastile se administrează doar în momentul în care autoritățile ne informează că a avut loc un eveniment nuclear și că în urma acestui eveniment nuclear norul radioactiv încărcat cu izotop de iod radioactiv ajunge la nivelul României. Noi nu vom putea lua aceste pastile preventiv pentru că ele nu ne protejează de nimic. Ele sunt utile doar în momentul în care organismul este expus acestui iod, 131 iod radioactiv. Pe de altă parte, trebuie să spunem oamenilor că aceste pastile protejează doar glanda diploidă, doar de acest izotop, pe când un accident nuclear conține mult mai multe substanțe toxice care nu pot fi neutralizate de aceste pastile de iod.

Dacă le luăm fără să avem avizul autorităților la momentul oportun, în mod clar vom deregla activitatea hormonală, în special a tiroidei, iar o activitate tiroidiană care este afectată și dezechilibrată va duce la un dezechilibru la nivelul întregului organism. Pornind de la dezechilibrul activității cardiace, cu apariția de tahicardie, cu apariția de palpitații, cu apariția unor fenomene vegetative care modifică reglarea temperaturii corpului, cu unele reacții metabolice. Deci, în niciun caz ele nu trebuie să fie administrate preventiv, pentru că nu au niciun fel de efect. 

Ce se întâmplă cu cei care au peste 40 de ani şi nu pot lua pastile de iod?

Indicația este pentru persoanele tinere, pentru că s-a dovedit că eficiența cea mai mare de protecție în apariție a unor forme de cancer este la persoanele tinere, acest lucru fiind explicat de o activitate tiroidiană mult mai intensă. Nu înseamnă că persoanele care sunt mai în vârstă vor avea un risc mai mare de a dezvolta anumite forme de cancer tiroidian dacă nu-și administrează aceste pastile, tocmai pentru că activitatea tiroidiană este una mai redusă și s-a dovedit istoric. au mai fost incidente nucleare de-a lungul timpului, că într-adevăr, eficiența de protecție cea mai ridicată este în rândul persoanelor tinere, unde și incidența cancerelor tiroidiene după un eveniment nuclear este foarte ridicată. 

Ceea ce cred că este extrem de important de spus și extrem de clar este că aceste pastile se administrează doar la indicația autorităților, atunci când radioactivitatea din zona în care locuim a ajuns la un nivel care să necesite administrarea acestor pastile", a eplicat dr. Radu Ţincu la emisiunea News Hour.

Foto Facebook

vezi emisiunile doctor de bine

Tratamente stomatologice moderne. Cum funcționează chirurgia ghidată și cât durează...
INTERVIU. Ce trebuie să știm despre recoltarea celulelor reproducătoare înainte...
Rolul grăsimii în alimentație. Carnea pe care Dr. Mihaela Bilic o recomandă pentru...
Cum poate o simplă răceală să crească riscul de arsuri solare. Avertismentul...
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 3 noiembrie 2024
De ce trebuie cei mici lăsați să se murdărească și să pună mâinile în gură....

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies