„Bombele” din farfurie la masa de Revelion. Ce spun nutriționiștii


Sărbătorile de iarnă pot duce la consumul în exces de sare, zahăr și aditivi alimentari. 


Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca un adult să nu consume mai mult de 5 grame de sare pe zi şi 25 de grame de zahăr.

Potrivit Infocons, la masa de Revelion consumăm până la 169 de E-uri (aditivi alimentari), 31g de sare și 81g de zahăr. E-urile în sine sunt o problemă, ci cantitatea care ajunge în organismul nostru.

Mesele copioase ne pot trimite direct la spital

Produsele tradiționale românești nu de obicei grase şi sărate, şi trebuie consumate cu moderație. Cel mai probabil, festinul cuprinde:

  • Brânza topită (folosită la diverse umpluturi)
  • Șuncă de Praga
  • Bacon
  • Parizer de pasăre
  • Parizer de porc
  • Cabanos
  • Ketchup, muștar, maioneză
  • Pâine
  • Desert
  • Băuturi răcoritoare
  • Alcool

Brânza topită, pe care mulți dintre noi o folosim la prepararea aperitivelor, conține extrem de multă sare nocivă pentru adulți dar mai ales pentru copii. De exemplu, 100 de grame de brânză topită conțin peste 50% din doza zilnică recomandată unui adult. 

Șunca de Praga și parizerul de pasăre conțin între 4 și 10 E-uri și peste 50% din doza zilnică recomandată de sare, iar în bacon se regăsesc până la 10 aditivi alimentari. Cine va consuma parizer de porc - îl regăsim adesea în salate beouf, trebuie să știe că acest mezel conține între trei și până la 12 aditivi alimentari.

Pe lângă E-uri, cabanoșii conțin și o cantitate mare de grăsimi saturate. Potrivit specialiștilor, în 100 de grame de produs găsim aproape 40 de grame de grăsimi nocive.  

Preşedintele InfoCons precizează că, pentru o masă sănătoasă, ar trebui „să citim eticheta produselor, iar acolo unde vedem prea mulți aditivi, prea multe denumiri pe care nu le înțelegem, să lăsăm produsul pe raft.  Iar asta pentru că undeva între 30% și 35% din toate tipurile de produse agroalimentare conțin până în 5 aditivi. Tot 30%-35% dintre produse conțin între 5 și 10 aditivi, și undeva cam la 30% dintre produse conțin peste 10 aditivi. Avem, deci, de unde alege. Trebuie doar să fim puțin mai atenți. (...) Și încă un sfat: să evităm să cumpărăm produse alimentare foarte ieftine, căci acestea conțin foarte mulți aditivi. Mai bine mai puțin și mai bun decât mult și prost“.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Oul fiert poate fi prietenul curei de slăbire. Cum trebuie consumat ca să nu ne...
Cum ne putem proteja ficatul de sărbători, când suntem tentați să facem excese....
Mit sau adevăr - se îngrașă părul și mai repede dacă îl spălăm frecvent?...
Trucul pentru grătarul perfect. Doctor Mihaela Bilic: „Cea mai bună e ceafa la...
De ce berea face burtă. Medicul Mihaela Bilic recomandă o băutură alcoolică cu...
Cum trebuie să bem apă corect pentru a ne hidrata. Doctor Mihaela Bilic: „Cu prea...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies