Vrei să slăbești? Află de câte ori trebuie mestecată fiecare înghițitură de mâncare 


Majoritatea oamenilor înghit prea repede alimentele, atunci când se grăbesc sau pentru că s-au obişnuit aşa. Iar specialiștii atrag atenția asupra pericolelor acestui gest aparent banal.


Digestia începe în gură și pentru a evita supraîncărcarea stomacului este important să mestecăm bine mâncarea.

Există un mod recomandat de a mesteca mâncarea: în medie ar trebui să mesteci fiecare înghițitură de 32 de ori. Bineînțeles, asta depinde de tipul de mâncare pe care o consumi.

Mâncatul mai lent şi mestecatul mai mai mult timp sunt folosite ca strategie de a menţine greutatea sub control timp de decenii. Studiile arată că persoanele care mănâncă lent ajung să consume mai puţine alimente şi îşi păstrează o greutate normală.

"Cine mestecă mult și bine, slăbește!

Credeați că ați încercat totul în materie de cură de slăbit? Ei bine, diete ciudate există de când lumea și chiar dau rezultate.

Horace Fletcher a intrat în istoria nutriției sub numele de “Marele Mestecător”, folosind o metodă simplă: fiecare înghițitură de mâncare trebuie mestecată de 32 de ori. Ideea aparține lordului William Gladstone, prim-ministru britanic pe la 1880, care recomandă mestecatul drept metodă de slăbit, detox și reglare a digestiei.

Fletcher se pune pe mestecat și slăbește 20 kg în doar câteva luni. Mecanismul este simplu și corect, cu cât mestecăm mai bine, cu atât digerăm mai ușor și ne săturăm cu mai puțină mâncare.

Fiecare fel de mâncare reprezintă 12-15 înghițituri și va dura 15-20 min să-l consumăm, fix cât îi trebuie creierului să spună că s-a săturat! O masă completă necesită nu mai puțin de 2500 “mestecături”, așa că fie ne plictisim, fie obosim…dar sigur ne oprim.

Mestecatul este sănătos, indiferent că vorbim de alimente bogate în fibre (cereale, fructe, legume), carne sau brânză.

Fletcher recomandă să mestecam, chiar și simbolic, inclusiv lichidele (lapte, supă) și să nu înghițim decât atunci când îmbucătura de mâncare s-a lichefiat total. Eu spun că merită încercat, măcar ca exercițiu împotriva lăcomiei și impulsivității alimentare", scrie Mihaela Bilic pe Facebook.

De ce să mestecăm corect

- Ajută la slăbit

- Absorbția mai bună a nutrienților

- Ajută la sănătatea orală - mestecatul prelungit produce mai multă salivă și îți remineralizează dinții,  restabilind un nivel de PH optim în gură.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Cum trebuie să bem apă corect pentru a ne hidrata. Doctor Mihaela Bilic: „Cu prea...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 28.04.2024
Ce mâncăm înainte și după sport. Mișcarea trebuie făcută la două ore după...
Obiceiul nociv pe care îl are aproape toată lumea. Provoacă dependență și duce...
Cât timp ai la dispoziție să mănânci peștele după ce l-ai gătit. Devine periculos...
Cum testăm prospețimea unui ou. Alimentul minune bogat în nutrienți și cu cele...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies