De altfel, războiul din Ucraina a scos în evidență pericolele pe care le implică dependența de câteva recolte comercializate la nivel mondial.
Cum combatem foametea
Cercetătorii caută acum ingrediente pentru o alimentație sigură pentru viitor, deoarece, în prezent, 90% din calorii provin din doar 15 culturi. Diversificarea alimentelor pe care le consumăm este una dintre soluțiile pentru a atenua foametea, pentru a combate pierderea biodiversității și pentru a contribui la adaptarea la schimbările climatice
Care sunt alimentele viitorului
Oamenii de știință au întocmit o listă de plante puțin cunoscute care ar putea să apară în meniuri până în 2050. Din listă fac parte banana falsă, fasolea și pandanusul.
Dintre cele peste 7.000 de plante comestibile din întreaga lume, doar 417 sunt cultivate pe scară largă și folosite pentru hrană.
Pandanusul
Pandanusul (Pandanus tectorius) este un arbore mic care crește în zonele de coastă din Insulele Pacificului până în Filipine. Frunzele sunt folosite pentru a aromatiza mâncăruri dulci și sărate în mare parte din Asia de Sud-Est, în timp ce fructele asemănătoare ananasului pot fi consumate crude sau gătite. Arborele suportă condiții dificile, inclusiv seceta și vântul puternic.
Fasolea
Fasolea este un alt aliment al viitorului. Ieftin, bogat în proteine și în vitamine B, adaptat la o gamă largă de medii. Există 20.000 de specii de leguminoase în lume, dar noi folosim doar câteva.
Fonio
Cerealele au, de asemenea, o diversitate uriașă, cu peste 10.000 de specii, ceea ce oferă un potențial imens pentru noi alimente. Fonio (Digitaria exilis) este o cereală africană hrănitoare folosită pentru a face cușcuș, terci și băuturi. Planta poate tolera condiții uscate.
Enset
Enset sau „banana falsă" este o rudă apropiată a bananei, dar este consumată doar într-o parte a Etiopiei. Fructul plantei, asemănător cu cel al bananei, nu este comestibil, dar tulpinile și rădăcinile bogate în amidon pot fi fermentate și folosite pentru a face terci și pâine. Studiile sugerează că această cultură asemănătoare bananei are potențialul de a hrăni peste 100 de milioane de oameni într-o lume în curs de încălzire.
Foto Imago