Uneori nu ne putem abține de la consumul de alimente precum chipsurile, înghețata sau chiar cartofii prăjiți de la fast-food. Oricât de bun ar fi gustul acestor alimente, ele pot avea un impact negativ asupra sănătății noastre - în special asupra ficatului nostru, scrie EatThis.com. Ficatul este susceptibil la probleme precum bolile hepatice, iar acestea pot fi cauzate de dieta ta.
Potrivit cercetărilor, consumul unor cantități moderate de zaharuri adăugate poate dubla producția de grăsime în ficat, ducând la dezvoltarea bolii ficatului gras și a diabetului de tip 2. Mai mult, ingerarea chiar și a unor cantități moderate din acel zahăr poate duce la o schimbare a metabolismului.
Un studiu publicat în Journal of Hepatology a concluzionat că fructoza (zahărul) sub formă lichidă poate avea un impact asupra metabolismului hepatic.
Cercetătorii au recrutat 94 de voluntari sănătoși de sex masculin, cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, toți cu un indice de masă corporală sub 24 kg/m2 - o greutate moderată. Cercetătorii au selectat participanții sub o anumită greutate pentru a diminua șansele de a recruta persoane care, eventual, dezvoltaseră deja un conținut crescut de grăsime hepatică.
Folosind trasori (substanțe care pot fi urmărite pe măsură ce se deplasează prin organism), cercetătorii au constatat că participanții nu au consumat mai multe calorii decât înainte de studiu. Cu toate acestea, s-a raportat că, deși participanții au consumat același număr de calorii, adăugarea de băuturi îndulcite cu zahăr și consumul de fructoză au avut un impact asupra sănătății lor generale, inclusiv o creștere a producției de grăsime.
Asociația Americană a Inimii sfătuiește oamenii să nu consume mai mult de 6% din caloriile zilnice din zahărul adăugat. De exemplu, majoritatea femeilor americane ar trebui să consume doar 100 de calorii (6 lingurițe sau aproximativ 25 de grame) de zahăr adăugat pe zi, iar bărbații 150 de calorii (9 lingurițe, 36 de grame).
Sursă foto: Pixabay