Pepene roșu sau galben? Care nu îngrașă? Mihaela Bilic: Împiedică absorbția zahărului, e mai puțin periculos


Considerat şi vedeta verii, pepenele roşu este cunoscut pentru beneficiile pe care le are pentru sănătate, dar şi pentru eficienţa sa în curele de slăbire. Dar să nu uităm și de pepenele galben, care are chiar mai multe proprietăți, potrivit nutriționiștilor.


Pepenele, indiferent de culoare, este o sursă bogată de vitamine şi antioxidanţi. Datorită conţinutului ridicat de apă, el  are atât proprietăţi dietetice, cât şi diuretice. Curele cu pepeni, indiferent de varietate, pot rezolva numeroase probleme de sănătate: hidratează, vitaminizează, întăresc sistemul imunitar şi reduc inflamaţiile din organism, care pot fi legate de apariţia astmului, diabetului sau aterosclerozei.

Pepene roșu sau galben? Care nu îngrașă?

"Pepene roșu sau galben? Depinde…de cantitate! Indiferent de culoare pepenele rămâne fructul vedetă al verii zemos și răcoritor, greu îi poți rezista! 

Dacă ar fi să comparăm culorile, avem avantaje de fiecare parte:

  •  pepenele roșu conține licopen, un pigment cu efect de protecție a pielii împotriva razelor ultraviolete
  •  pepenele galben conține betacaroten, un precursor de vitamina A cu efect de protecție a pielii împotriva îmbătrânirii

Până aici suntem la egalitate 

La conținutul de potasiu, mineral care ajută la eliminarea retenției de lichide din organism, pepenele galben e câștigător cu aproximativ 300 mg/100g, adică dublu față de cel roșu. 

La conținutul de fibre tot pepenele galben învinge cu 1 g%, față de 0,3g pentru cel roșu. Tocmai aceste fibre împiedică absorția rapidă a zahărului din pepenele galben, ceea ce-l face mai puțin periculos pentru siluetă - acolo unde ambele culori au aprox 7 g fructoză și în jur de 35 calorii/100g. 

Roșu sau galben, nu uitați că pepenele se mănâncă cu felia, chiar dacă conține peste 90% apă

P. S. Dacă vă place pepenele roșu cu telemea, vă ofer și un argument nutrițional pentru această combinație dulce-sărată: licopenul este liposolubil, deci are nevoie de un strop de grăsime ca să fie asimilat- și grăsime mai bună ca în brânză nu există!", a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Când este interzisă cura cu pepene 

Există multe situații în care cura de pepene roșu nu este indicată. „Pentru cei care au hipertensiune arterială nu recomand cura cu pepene roșu, căci acumularea de lichide duce la o creștere semnificativă a tensiunii. De asemenea, cura cu pepene roșu nu este indicată celor care suferă de insuficiență renală, diabet zaharat sau hipercalcemie. Dieta cu pepene roșu nu este recomandată nici celor care suferă de diverse boli cronice și au, din cauza acestora, o stare de sănătate precară”, explică dr. Oana Dumitrache, Medic Specialist în Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

De ce este important să ne construim sistemul imunitar în timp, în special în...
Motivul neașteptat pentru care nu trebuie să mâncăm carne și să nu luăm suplimente...
Cum este afectată dantura de pierderea unui singur dinte. Reabilitarea orală se...
Soarele și dietele vegane distrug colagenul din piele, ”cărămida” de reconstrucție...
Ce se întâmplă dacă excludem din dietă proteinele din carne, pește, ouă și...
Cum apare parodontoza. În prima etapă boala este reversibilă

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies