PAȘTE 2025: Meniu sănătos și slab caloric pentru 3 zile recomandat de nutriționist


Masa de Paște este o provocare pentru cei care doresc să își mențină greutatea. Alegerea atentă a preparatelor și a porțiilor, precum și integrarea legumelor de sezon, pot contribui la o masă festivă echilibrată și sănătoasă.


Legumele proaspete de primăvară, precum salata verde, ceapa verde, usturoiul verde și ridichile, sunt bogate în vitamine și minerale esențiale. Acestea nu doar că îmbogățesc gustul preparatelor, dar oferă și senzația de sațietate, având un aport caloric redus. Consumul acestor legume ajută la prevenirea problemelor digestive și la menținerea unei greutăți optime.  

Meniu de Paște pe 3 zile

Pentru a vă bucura de sărbătorile pascale fără grija kilogramelor în plus, nutriționistul Cori Grămescu recomandă un meniu echilibrat pe parcursul a trei zile. Acest plan alimentar include preparate tradiționale adaptate pentru a fi mai sănătoase și mai puțin calorice.

Ziua 1

Mic dejun:  Un ou fiert tare; o felie mică de drob preparat din ficat de curcan și verdeață; legume proaspete: ardei gras, ridichi, ceapă verde;

Gustare: O felie subțire de cozonac;

Prânz: Cotlete de miel la grătar (gătite fără ulei suplimentar); Salată mixtă cu rucola, andive, ridichi, ardei gras, mărar, măcriș, ceapă verde și zeamă de lămâie;

Cină: Piept de curcan la cuptor cu legume asortate (dovlecei, vinete, ardei) gătite fără ulei

Ziua 2:

Mic dejun: Omletă din două ouă cu spanac și brânză slabă; salată de crudități: roșii cherry, castraveți, ceapă verde;

Gustare: O felie subțire de pască fără aluat; 

Prânz: Ciorbă acră de curcan, preparată în stil grecesc cu gălbenuș de ou și zeamă de lămâie si o pulpă de pui la grătar cu garnitură de legume verzi la abur;  

Cină: Salată de quinoa cu legume proaspete și bucăți de piept de pui la grătar;

Ziua 3:

Mic dejun: Iaurt grecesc cu conținut scăzut de grăsimi, amestecat cu fructe de pădure și semințe de chia; 

Gustare: O mână de nuci și migdale crude

Prânz: Drob de pui cu salată verde, ridichi și ceapă verde; 

Cină: Pește la grătar cu garnitură de sparanghel și broccoli la abur

„Consumul simultan de preparate grele, precum ouă, friptură cu cartofi, drob, cozonac, pască și alcool, suprasolicită sistemul digestiv și contribuie inevitabil la creșterea în greutate. Nu uitați să consumați cel puțin 2 litri de apă pe zi pentru a sprijini digestia și metabolismul și să evitați consumul de băuturi alcoolice pe stomacul gol.

Pentru a compensa aportul caloric crescut din timpul sărbătorilor, este recomandat să includem activități fizice în rutina zilnică. O oră de mers pe jos vă ajută să ardeți între 200-300 kcal, în funcție de intensitate; activități precum badminton, volei sau fotbal cu familia și prietenii sunt distractive și eficiente pentru arderea caloriilor sau o plimbare cu bicicleta timp de 30 de minute poate consuma între 250-500 kcal, în funcție de ritm și teren.”

Atenție la conținutul caloric al preparatelor tradiționale

Alegerea unor combinații sănătoase și controlul porțiilor sunt esențiale pentru a evita creșterea în greutate în perioada sărbătorilor.

„Masa de Paște include preparate tradiționale delicioase, dar care pot avea un conținut caloric ridicat. Este esențial să fim conștienți de aportul caloric al fiecărui fel de mâncare pentru a menține un echilibru în alimentație.

Iată câteva exemple:

- o porție 100 de grame de drob de pui furnizează aproximativ 200-250 kcal;

- o felie de cozonac, tot de 100 g conține în jur de 400 kcal;

- 100 g de pască are aproximativ 300 kcal;

- o porție de 100 g de carne de miel la cuptor furnizează aproximativ 250-300 kcal, în funcție de metoda de preparare;

-un ou umplut cu pastă de ficat sau maioneză poate conține între 70 și 100 kcal, în funcție de ingredientele utilizate;

- o porție de 150 g de salată de boeuf preparată cu maioneză tradițională poate avea în jur de 200-250 kcal;

- o felie de 100 g de tort de ciocolată poate furniza între 350 și 450 kcal, în funcție de rețetă., iar un ou de ciocolată de 20 g, aproximativ 100-120 kcal. 

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

live
00:00
MEDIA_ELEMENT_ERROR: Format error
(P) Terapia hiperbară: Oxigenul care accelerează vindecarea organismului
live
00:00
MEDIA_ELEMENT_ERROR: Format error
Cinci motive pentru care trebuie să consumăm fibre. Care sunt alimentele recomandate
live
00:00
MEDIA_ELEMENT_ERROR: Format error
Legătura nebănuită dintre colagen, zahăr și razele ultraviolete. Ce înseamnă...
live
00:00
MEDIA_ELEMENT_ERROR: Format error
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 13 aprilie 2025
live
00:00
MEDIA_ELEMENT_ERROR: Format error
Cum grăsimile din sânge pot fi învinse tot cu grăsime, care devine medicament....
live
00:00
MEDIA_ELEMENT_ERROR: Format error
Provocarea celulelor reproducătoare feminine e timpul. Modalitatea prin care poate...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies