Consumăm sarmale, fripturi, mezeluri, cozonaci, dar şi alcool. Acest amestec este periculos pentru sănătatea noastră, mai ales că mișcarea e cam absentă în această perioadă.
Nutriționiștii spun că în perioada sărbătorilor de iarnă ne putem îngrășa destul de mult. Conform studiilor, în foarte multe cazuri, greutatea nu revine la normal în perioada imediat următoare sărbătorilor.
Nutriţionistul-dietetician Adina Rusu afirmă că, de la un an la altul, greutatea noastră poate creşte, în medie, cu 0,4 - 1 kg, în perioada sărbătorilor de iarnă: "Deşi această creştere în greutate poate părea nesemnificativă, în 10 ani, putem avea pe cântar un plus de 10 kilograme, un exces care poate avea consecinţe importante asupra sănătăţii noastre. În plus, există şi situaţii extreme în care creşterea în greutate în perioada sărbătorilor poate ajunge la 2 - 5 kg".
De ce ne îngrășam în perioada Crăciunului şi a Revelionului?
Supraalimentarea și sedentarismul conduc la o creștere în greutate în această perioadă. Numai în ziua de Crăciun o persoană poate consuma peste 6.000 de calorii, de trei ori mai mult comparativ cu aportul energetic zilnic recomandat. în special în perioada sărbătorilor de iarnă, există riscul să consumăm alimente foarte sărate.
"Excesul de sare, în special când s-au consumat cantităţi mari de alimente, îngreunează procesul digestiv, iar nevoia puternică de a consuma multă apă creşte senzaţia de plenitudine gastrică. Mai mult, în general, prea multă sare în alimentaţie poate cauza şi o creştere a tensiunii arteriale", spune ea.
De asemenea, specialiştii atrag atenţia că în perioada sărbătorilor este important să fim atenţi la consumul de alcool. Este foarte important să nu consumăm sosuri şi maioneză în exces şi să nu asociem la aceeaşi masă alimente foarte grase.
"Mâncarea grasă, maioneza, prăjelile, oricât de gustoase ne-ar părea, îngreunează stomacul, făcând alimentele greu digerabile", a arătat nutriţionistul.
Deşi cozonacul, cornuleţele şi alte tipuri tradiţionale de desert sunt de nelipsit, şi aceste preparate pot pune o presiune suplimentară pe aparatul digestiv, fiind bogate, pe lângă zahăr, şi în foarte multe grăsimi.
"Este indicat să le consumăm în cantităţi mici, fiind de preferat să le includem în meniu la distanţă de mesele copioase", a subliniat Adina Rusu.
Nu în ultimul rând, mai spune specialistul, nu trebuie să uităm că, pentru a favoriza digestia, trebuie să înlocuim somnul de după-amiază cu o plimbare în aer liber.
Foto Imago