Nutriționist: Alcoolul face poftă de mâncare! Orice mâncare stropită cu alcool îngrașă mai tare


Pericolele consumului de alcool sunt bine stabilite, abuzul de alcool fiind una dintre principalele cauze de morbiditate și mortalitate la nivel mondial.


Consumul excesiv de alcool pe termen lung crește riscul de: ciroză hepatică, cancer, în special cancer de sân și cancer esofagian, insuficiență cardiacă, tensiune arterială ridicată.

Alcoolul, pericol și pentru siluetă

Alcoolul în general, de la al doilea pahar în sus, face poftă de mâncare, arată dr. Mihaela Bilic.

Alcoolul este bogat în calorii goale și poate afecta hormonii care semnalează apetitul, foamea și stresul. Alcoolul este, de asemenea, bogat în calorii, dar îi lipsesc nutrienții care susțin sănătatea.

"Ajută sau nu alcoolul la digestie?

Când vine vorba de alcool, puține pot să spun din propria experiență. Iar teoria din cărție de nutriție nu știu cum și cât se adeverește în practică. 

Dacă e să o luăm după teorie, alcoolul este o substanță toxică pentru orice celulă vie, de la neuroni la celulele din ficat. Tot știința spune că singurul organ capabil să metabolizeze alcoolul și să-l elimine din organism este ficatul. Enzima responsabilă de asta se numește alcool-dehidrogenază, iar capacitatea de secreție e determinată genetic, nu se dobândește și nu se ameliorează prin antrenament- deci nu reziști mai bine la alcool dacă ai mai multă practică!

Cantitatea și tipul de alcool contează și ele: 

- vinul roșu (și doar el) poate avea efect protector cardio-vascular, dar numai atunci când este consumat regulat și cu moderație (1-2 pahare/zi); asta nu înseamnă că de mâine trebuie să ne apucăm cu toții de băut, ci doar că dintre toate relele, un pahar de vin roșu e răul cel mai mic

- digestivele cu gust amar ajută digestia mai ales datorită amărelii, nu alcoolului (stimulează secreția de bilă)- adică și cafeaua poate să facă asta

- vinul spumant, șampania și prosecco au cel mai bun raport între aportul caloric și efectul anxiolitic (de înlăturare a stresului și încordării); cu doar 80 cal și bulele din dotare, un pahar de șampanie asigură o stare de bine (mai ales pentru doamne)

Nu știu să explic dacă și cum o tărie la începutul mesei deschide apetitul. Cert este că alcoolul în general, de la al 2-lea pahar în sus, face poftă de mâncare. Iar obiceiul de a avea pe masă tot felul de ronțăieli sărate te stimuleazâ să bei și mai mult: sarea cere apă și pe măsură ce mănânci alune, chipsuri sau mezeluri și brânzeturi, tot îți vine să bei!

Cât despre siluetă și metabolism, nu am vești bune: alcoolul stimulează sinteza de grăsime de rezervă, deci orice mâncare “stropită” cu alcool îngrașă mai tare.

Încă un motiv ca să încercați un “ianuarie uscat”! Și nu, niciodată alcoolul, indiferent cât de tare și pur ar fi, nu o să topească grăsimea- nici din farfurie, nici de pe șolduri."

Ianuarie uscat (Dry January) sau cum să ne abținem de la alcool timp de o lună

Inițiativa ”Ianuarie pe uscat” este o campanie lansată de organizația caritabilă Alcohol Change, din Marea Britanie, care vine în sprijinul persoanelor care vor să renunțe la alcool timp de o lună, la început de an.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Elementul din lapte care împiedică îmbolnăvirea. Este cunoscut de toți specialiștii...
Cum ne ajută inteligența artificială dacă suferim de intervenții complexe din...
Cum să nu ajungem la transplant hepatic. Explicația medicului specialist, în emisiunea...
Când trebuie investigate valvele inimii și care este boala care le afectează. Explicații...
Mezelurile sunt o „super-carne”. Care sunt cele sănătoase și cum trebuie mâncate...
Sistemul venos și tiroida se măresc în timpul sarcinii și există posibilitatea...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies