Cum poți controla cei trei hormoni care te împiedică să slăbești chiar dacă urmezi o dietă


Pentru a reuși să pierdeți în greutate trebuie să identificați cum funcționează acești hormoni.


 

 Indiferent cât de multă dietă ai ține, dacă acești trei hormoni, insulina, cortizolul și grelina, sunt scăpați de sub control în corpul tău, nu vei slăbi, relatează Mujer Hoy.

Cei trei hormoni care te împiedică să slăbești

1. Insulina

Este legată de dieta ta. După mese, glicemia crește și pancreasul intră în acțiune, eliberând acest hormon care permite zahărului să treacă în celule și să fie folosit ca energie, explică MedlinePlus. Pentru a preveni scăparea de sub control a insulinei, cheia este să mâncați alimente sănătoase. Este necesar să se evite zaharurile simple, să se asocieze consumul de carbohidrați cu fibre și să se adopte o dietă care să includă fructe, legume, leguminoase și cereale integrale.

2. Cortizol

Cunoscut și sub numele de "hormonul stresului", cortizolul este produs de glandele suprarenale și crește în situații cronice sau stresante, dar și atunci când nu dormim suficient.

Printre funcțiile cortizolului se numără "reglarea metabolismului, reducerea inflamației și contribuția la funcționarea sistemului imunitar", însă atunci când este ridicat poate duce la creșterea în greutate și la diabet, informează Tua Saúde.

Pentru a preveni acest lucru, trebuie urmate trei recomandări: să se facă exerciții fizice zilnic, să se doarmă și să se consume alimente care ajută la controlul nivelului de cortizol. Specialiștii le menționează pe cele bogate în vitamina B, magneziu și omega 3.

3. Grelina

Acest hormon este cunoscut sub numele de "hormonul foamei". Este produs în principal de stomac și se poate spune că este ca un ceas care semnalează când trebuie să mănânci.

"Secreția de grelină urmează un ritm circadian, prezentând un vârf înainte de fiecare masă și o scădere a concentrațiilor după ingestie", precizează Biblioteca Virtuală de Sănătate (BVS).

vezi emisiunile doctor de bine

De ce este important să ne construim sistemul imunitar în timp, în special în...
Motivul neașteptat pentru care nu trebuie să mâncăm carne și să nu luăm suplimente...
Cum este afectată dantura de pierderea unui singur dinte. Reabilitarea orală se...
Soarele și dietele vegane distrug colagenul din piele, ”cărămida” de reconstrucție...
Ce se întâmplă dacă excludem din dietă proteinele din carne, pește, ouă și...
Cum apare parodontoza. În prima etapă boala este reversibilă

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies