Ce se întâmplă în corpul tău la câteva zile, săptămâni, luni și ani după ce nu mai mănânci zahăr


Fie că este vorba de a ne satisface pofta de dulciuri de după cină sau de a ne oferi un stimulent după-amiaza, cu toții ne bucurăm din când în când de un produs dulce.


Când vă gândiți la zahăr, probabil că vă vin în minte alimente precum dulciurile, prăjiturile, ciocolata și biscuiții.

Așa este, dar termenul este de fapt mult mai larg decât ați putea crede.

Jess Hillard, nutriționist sportiv la Warrior, a declarat pentru Sun Health: "Carbohidrații sunt numărați ca un zahăr. Aceștia includ orice, de la pâinea integrală, pastele, orezul, cartofii, bananele, precum și prăjiturile și biscuiții".

Așadar, ar fi "periculos" - ca să nu mai spunem că ar fi greu - să nu mai mâncați zahăr cu totul, spune specialistul. 

Potrivit nutriționistului, consumul prea mare de zahăr rafinat poate fi dăunător pentru sănătatea noastră.

În afară de cariile dentare, zahărul rafinat poate provoca, de asemenea, "dificultăți de concentrare, dureri de cap și creștere în greutate, ducând în cele din urmă la obezitate, ceea ce poate duce la alte probleme de sănătate cu boli de inimă, diabet, risc crescut de accident vascular cerebral", a continuat Jess.

Așadar, reducerea numărului de dulciuri pe care le consumi poate fi cu siguranță benefică pentru sănătatea ta.

"Atunci când corpul tău este atât de obișnuit să mănânce zilnic o dietă bogată în zahăr în mod regulat, va avea reacții atunci când încetezi să il mai consumi la fel de frecvent", atrage atenția nutriționistul. 

Când putem vorbi despre o dependență de zahăr?

"Dependența de zahăr, ca atare, este încă în curs de cercetare. Cu toate acestea, substanțele chimice ale creierului se schimbă în timp ce consumă o dietă bogată în zahăr rafinat, astfel încât eliminarea acestuia va duce la o stare de rău în primele etape."

Iată exact ce se va întâmpla cu organismul tău în zilele, săptămânile, lunile și anii care vor urma după ce vei elimina zaharurile rafinate.

Între una și opt ore

În primele câteva ore după ce ați renunțat la zaharurile rafinate, s-ar putea să observați că sunteți letargic.

În această etapă, corpul tău va avea cu siguranță poftă de dulciuri, a declarat Jess pentru Sun Health.

"După aproximativ cinci ore, vei începe să te simți obosit și lipsit de energie", a adăugat Jess.

"Corpul este obișnuit să se bazeze pe zahărul rafinat ca sursă de energie și până când timpul nu a trecut și nu mănânci mese echilibrate cu carbohidrați întregi și grăsimi sănătoase, corpul va fi dependent de zahărul pe care nu îl primește."

12 până la 24 de ore

Între 12 și 24 de ore după ce ati eliminat dulciurile, este posibil să treceți prin ceea ce se numește "etapa de sevraj".

Aceasta aduce cu sine câteva simptome destul de neplăcute, precum dureri de cap, greață, iritabilitate și oboseală. De asemenea, s-ar putea să vă fie mai greu să vă concentrați.

"Mintea ta este atât de concentrată pe alimentele bogate în zahăr încât ți-ar putea fi greu să te concentrezi asupra sarcinilor".

Între două și cinci zile

După câteva zile fără zahăr, s-ar putea să fiți surprins că respirația dumneavoastră este mai proaspătă.

"Zahărul interacționează cu bacteriile din gură", a explicat Jess.

"Presupunând că rămâi hidratat, mirosul respirației ar trebui să se îmbunătățească în două până la cinci zile."

S-ar putea, de asemenea, să vedeți unele îmbunătățiri ale dispoziției dumneavoastră.

"În aceste zile, organismul se adaptează și ar trebui să aveți mai puține schimbări de dispoziție", a adăugat nutriționistul.

O săptămână

După o săptămână, un alt efect secundar plăcut al renunțării la zaharurile rafinate ar putea fi o piele mai curată.

"Zahărul se leagă de proteine și lipide - într-un proces numit glicare - care poate afecta colagenul și elastina din piele", a avertizat Jess.

"Zahărul crescut cauzează, de asemenea, inflamații și acumularea de ulei în interiorul pielii, ceea ce se observă în mod obișnuit prin acneea legată de alimentație.

"După o săptămână cu o dietă cu mai puțin zahăr rafinat, ar trebui să se observe o ușoară îmbunătățire a tenului pielii".

Între una și trei luni

Pe măsură ce trec lunile, s-ar putea să observați unele schimbări în ceea ce privește nivelul de energie pe parcursul zilei, precum și starea de spirit și aspectul dumneavoastră.

"Aceasta este acum o perioadă de timp considerabilă", a explicat Jess.

"Organismul a început să se adapteze la noul său mod de alimentare și sperăm că și dieta ta generală s-a îmbunătățit.

"Vei avea o memorie mai bună, te vei simti mai energic și s-ar putea să vedeți și o anumită pierdere de grăsime în aceste luni".

Pe lângă creșterea energiei de lungă durată, s-ar putea să observați, de asemenea, că vă simțiți mai mult timp sătui după mese și că aveți mai puține schimbări de dispoziție.

Între șase luni și un an

Dacă reușiți să rezistați între șase luni și un an fără să mâncați zahăr rafinat, este o adevărată performanță.

Până în acest moment ar trebui să puteți observa o pierdere vizibilă în greutate.

Deoarece reducerea zahărului este "o schimbare uriașă a dietei", nutriționistul a spus că, "în funcție de mai mulți factori, în această etapă poate exista o pierdere vizibilă în greutate și o reducere a balonării".

Iar pe termen lung, veți avea, de asemenea, un risc mai mic de diabet de tip 2, a mai spus Jess.

"S-ar putea să constați că nu ai mai prins atâtea răceli și că te dor mai puțin articulațiile!".

foto: shutterstock.com 

vezi emisiunile doctor de bine

Oul fiert poate fi prietenul curei de slăbire. Cum trebuie consumat ca să nu ne...
Cum ne putem proteja ficatul de sărbători, când suntem tentați să facem excese....
Mit sau adevăr - se îngrașă părul și mai repede dacă îl spălăm frecvent?...
Trucul pentru grătarul perfect. Doctor Mihaela Bilic: „Cea mai bună e ceafa la...
De ce berea face burtă. Medicul Mihaela Bilic recomandă o băutură alcoolică cu...
Cum trebuie să bem apă corect pentru a ne hidrata. Doctor Mihaela Bilic: „Cu prea...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies