Teoria se bazează pe faptul că, reacționând rapid, produsul nu are timp să se contamineze. Dacă această logică ți se pare dubioasă, nu ești singurul. Multe persoane resping această practică populară.
Nu există "nicio dovadă" care să susțină regula celor cinci secunde
Potrivit lui Soma Mandal, MD, medic internist certificat la Summit Health din Berkeley Heights, NJ, nu există dovezi credibile care să susțină regula celor cinci secunde. Specialistul spune că, atunci când alimentele intră în contact cu o suprafață contaminată, acestea pot prelua imediat bacterii dăunătoare - în mai puțin de o singură secundă.
De aceea, recomandă să fim prudenți de fiecare dată când mâncarea atinge solul. "În general, nu este recomandat să se respecte regula celor cinci secunde pentru a determina dacă alimentele pot fi consumate în siguranță sau nu. În cazul în care alimentele intră în contact cu o suprafață contaminată, este mai bine să le aruncați decât să riscați să vă îmbolnăviți", spune specialistul.
Deși Mandal descurajează consumul de mâncare de pe jos în orice situație, ea observă că unele circumstanțe particulare pot afecta gradul de contaminare a alimentelor.
"Transferul de bacterii poate depinde de cât de multă contaminare este prezentă pe suprafață, de tipul de suprafață, de tipul de alimente și de perioada de timp în care alimentele rămân pe suprafață", explică expertul.
De fapt, un studiu din 2007 publicat în Journal of Applied Microbiology a testat care sunt suprafețele care prezintă cel mai mare risc de contaminare. Echipa a infectat diferite tipuri de podele cu salmonella, a aruncat bucăți de mâncare pe zonele afectate, apoi a analizat care dintre ele ar fi cele mai periculoase pentru consum.
"Am constatat că tipul de pardoseală, covor sau gresie, face diferența în ceea ce privește cantitățile de bacterii transferate", a declarat pentru Clemson News Paul Dawson, doctor în științe alimentare, nutriție și ambalaje la Universitatea Clemson și autorul principal al studiului, Paul Dawson, profesor în cadrul Departamentului de științe alimentare, nutriție și ambalare al Universității Clemson.
"Covorul a transferat mai puțină salmonella în bologna", a precizat el.
În mod similar, textura alimentelor pe care le aruncați poate face, de asemenea, o diferență. Alimentele umede și poroase sunt deosebit de eficiente în colectarea bacteriilor și a contaminanților - și sunt, prin urmare, deosebit de periculoase dacă le mâncați de pe podea.