Ce nu trebuie să lipsească din meniul de Sărbători! Mihaela Bilic: Mâncarea noastră trebuie să fie vie


Mesele de sărbători sunt pline de bucate tradiționale, preparate greoaie, care ne provoacă probleme digestive și ne aduc multe kilograme în plus. 


Pe lângă bombele calorice, nutriționiștii recomandă să nu ne lipsească din festinul culinar alimentele fermentate precum: iaurtul, kimchi, kefirul, murăturile, zeama de varză.

„Mâncarea noastră trebuie să fie vie, fără probiotice nu putem supraviețui” susține nutriționistul Mihaela Bilic.

"Fermentat= foarte bun de mâncat

Zeama de varză, murăturile în saramură și iaurtul nu trebuie să vă lipsească din meniul de Sărbători! Tot ce este fermentat înseamnă culturi de bacterii benefice pentru sănătate. Mâncarea noastră trebuie să fie vie, fără probiotice nu putem supraviețui"

Probioticele sunt esențiale pentru sănătatea tractului digestiv, acestea având nenumărate beneficii pentru sănătate.Probioticele sunt bacterii “bune”, care se regăsesc la nivelul intestinelor și care sunt responsabile pentru absorbția nutrienților și pentru menținerea sistemului imunitar puternic.

Bacteriile „bune” sunt implicate în multe funcții vitale ale organismului, printre care:

  • digestia;
  • sinteza vitaminelor B și K;
  • susținerea sistemului imunitar;
  • echilibrarea microbiotei.

Murăturile, cea mai valoroasă sursă de fermenți vii

Sursele de probiotice sunt variate și ușor de găsit, iar murăturile sunt cele mai la îndemână. „Pe lângă produsele lactate acide și brânzeturi, murăturile sunt cea mai valoroasă sursă de fermenți vii (lactobacili și bifidobacterii) care întăresc sistemul imunitar. Produsele probiotice au avantajul că echilibrează flora intestinală, reduc inflamația și riscul de intoleranțe digestive, îmbunătățesc digestia și ameliorează sindromul de colon iritabil.

Parte integrantă din tradițiile culinare românești, murăturile sunt ușor de preparat și se păstrează timp îndelungat. Datorită concentrației mari de bacterii benefice pe care le conțin, priviți-le ca pe niște alimente vii, sunt probiotice bogate în vit. C, de consumat regulat. Cu murături sănătatea are gust și e accesibilă oricui- aveți nevoie de legume, un borcan, apă și sare. Spor la treabă!”, scrie medicul într-un mesaj postat pe pagina sa de socializare.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Oul fiert poate fi prietenul curei de slăbire. Cum trebuie consumat ca să nu ne...
Cum ne putem proteja ficatul de sărbători, când suntem tentați să facem excese....
Mit sau adevăr - se îngrașă părul și mai repede dacă îl spălăm frecvent?...
Trucul pentru grătarul perfect. Doctor Mihaela Bilic: „Cea mai bună e ceafa la...
De ce berea face burtă. Medicul Mihaela Bilic recomandă o băutură alcoolică cu...
Cum trebuie să bem apă corect pentru a ne hidrata. Doctor Mihaela Bilic: „Cu prea...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies