Ce mâncăm în post pentru a nu ajunge la spital. Medic: Alimentele pe bază de carbohidraţi, cea mai ieftină opțiune


Timp de 40 de zile, înainte de Crăciun, creștinii ortodocși sunt îndemnați să țină post. 


Postul Crăciunului 2023 începe pe 14 noiembrie şi durează până pe 24 decembrie. Postul Crăciunului se numără printre cele mai uşoare perioade de post din an, întrucât are multe zile cu dezlegare la peşte.

Alimente care trebuie consumate în Post 

Medicul Tudor Ciuhodaru ne spune ce și cum să mâncăm în Post pentru a nu ajunge la Urgențe. 

"Un regim alimentar care să ţină cont de vârstă"

Potrivit specialistului, sunt cinci lucruri esențiale care trebuie respectate pentru a nu avea probleme de sănătate din cauza restricțiilor alimentare.

"A. Riscuri: 

1. Postul ţinut cu stricteţe, fără a ține cont de condițiile individuale, poate favoriza, declanșa sau complica evoluţia diferitelor stări patologice preexistente.

2. Uzuale sunt stările lipotimice şi spasmofiliile apărute după o perioadă de restricţie alimentară severă, eventual asociate anumitor stări fiziologice.

3. Există şi riscul ca alimentaţia bogată caloric să creeze, în special doamnelor şi domnişoarelor, probleme după această perioadă. 

4. Costul crescut ale unui regim alimentar adecvat în perioada postului poate crea multe alte probleme.

B. Concret - un regim alimentar echilibrat- trebuie să respecte 5 lucruri esențiale:

1. să includă proteine vegetale, din soia, cartofi, cereale integrale, fructe pentru glucide, lipide din uleiuri vegetale, nuci, seminţe, precum şi vitamine, obţinute în principal din fructe şi legume proaspete;

2. să fie adaptat caloric la necesităţile organismului, crescut dacă este efort fizic intens sau sarcină;

3. să nu depăşească necesitățile individuale, prin exces alimentar sau alimente bogate în calorii (ciocolată, dulceaţă, nuci, fasole);

4. să ţină cont de afecţiunile asociate metabolice (diabet) sau neuropsihice (nevroze sau depresii);

5. să respecte orarul de masă pentru a evita hipoglicemiile.

Rețineți:

1. Cea mai ieftină şi uzuală opţiune este consumul de alimente pe bază de carbohidraţi: cartofi, paste, pâine, derivate din porumb. Produsele care înlocuiesc alimentele de origine animală (pate vegetal, soia, caşcaval vegetal) sau legumele, salatele sau fructele proaspete sunt şi ele la mare căutare în această perioadă dar sunt mult mai scumpe.

2. Recomandăm un regim alimentar care să ţină cont de vârstă, activitate fizică, status fiziologic şi afecţiuni preexistente, consultând eventual şi un nutriţionist, astfel încât să nu ajungeţi la spital."

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Oul fiert poate fi prietenul curei de slăbire. Cum trebuie consumat ca să nu ne...
Cum ne putem proteja ficatul de sărbători, când suntem tentați să facem excese....
Mit sau adevăr - se îngrașă părul și mai repede dacă îl spălăm frecvent?...
Trucul pentru grătarul perfect. Doctor Mihaela Bilic: „Cea mai bună e ceafa la...
De ce berea face burtă. Medicul Mihaela Bilic recomandă o băutură alcoolică cu...
Cum trebuie să bem apă corect pentru a ne hidrata. Doctor Mihaela Bilic: „Cu prea...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies