Cât suc de fructe trebuie să bea copilul tău? Ce spun studiile despre pericolul ascuns din această băutură


Sucul de fructe poate contribui la creșterea în greutate. 


Fructoza din sucurile de fructe are acelaşi efect asupra noastră ca şi zahărul, mai precis pentru că organismul nu o poate atenua la fel de uşor ca atunci când este ajutată de fibrele din fruct. În timp, prea mult zahăr în sânge poate duce la rezistență la insulină, sindrom metabolic, diabet, boli de inimă, obezitate și alte afecțiuni cronice, spun experții.

Potrivit unei cercetări publicată recent în revista JAMA Pediatrics, consumul unui pahar sau mai mult de suc de fructe 100% natural în fiecare zi este asociat cu creşterea în greutate la copii şi adulţi. Sucul de fructe 100% natural a fost definit ca fiind sucuri de fructe fără adaos de zahăr.

Sucul de fructe duce la creșterea în greutate din cauza consumului de calorii lichide, care s-a dovedit a avea ca rezultat o creştere mai mare în greutate în comparaţie cu ingerarea caloriilor solide.

Sucul nu conţine fibre în comparaţie cu fructele întregi, ceea ce duce la o saţietate scăzută. Ceea ce înseamnă că sucul nu va face să ne simţim la fel de sătui ca în cazul consumului de fructe. De exemplu, mâncatul unui măr întreg,  nu crește nivelul de zahăr din sânge, deoarece fructoza, zahărul care se găsește în mod natural în fructe și în unele legume, este eliberată lent în sânge. Consumul de suc de mere, însă, inundă sângele cu fructoză.

Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă ca, copiii mai mici de 6 ani să consume „mai puţin de un pahar de suc de fructe pe zi”, un pahar tipic fiind o porţie de aproape 240 de mililitri.

AAP şi Centrele americane pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă, de asemenea, ca în cazul copiilor cu vârsta mai mică de 1 an să se evite în totalitate sucurile.

Recomandările AAP pentru alte vârste sunt următoarele:

Copii între 1 şi 3 ani – limitaţi sucul la maximum 120 mililitri (ml) pe zi.

Copii între 4 şi 6 ani – limitaţi consumul la 170 ml.

Copii între 7 şi 18 ani – limitaţi la 240 ml pe zi.

Adolescenții și adulții nu ar trebui să bea mai mult de 236 de mililitri pe zi de suc proaspăt, potrivit ghidurilor naționale de nutriție.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Ce înseamnă dacă ne e foame dimineața, pentru sănătatea organismului. Alimentele...
Cum pot fi depistate formațiunile suspecte din zona sânilor. Sfatul medicilor
Periajul dentar făcut acasă nu e suficient. Detartrajul previne cel mai eficient...
Zgomotele auzite într-o singură ureche pot indica probleme grave de sănătate....
De ce este important să ne construim sistemul imunitar în timp, în special în...
Motivul neașteptat pentru care nu trebuie să mâncăm carne și să nu luăm suplimente...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies