Cât de sănătoasă este mămăliga cu brânză și smântână ( MBS) pentru corpul nostru


Mămăligă cu brânză și smântână este unul dintre cele mai iubite preparate din bucătăria românească, iar în sezonul rece această combinație este la mare căutare.


Medicul nutriționist Mihaela Bilic pledează pentru consumul acestui deliciu culinar datorită nutrienților din compoziție.

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat pe pagina sa de Facebook, ce beneficii aduce mămăliga cu brânză și smântână.

"Mămăligă cu brânză și smântână, pe scurt MBS

Profit că s-a făcut frig afară ca să vă aduc aminte de rolul grăsimi: intră în compoziția fiecărei celule, de la creier până la piele, participă la sinteza de hormoni și ține și de cald. Ideal ar fi să variem sursele de grăsime din alimentație, să consumăm zilnic o lingură de ulei sau un cubuleț de unt sau o lingură de smântână. Or fi ele echivalente ca număr de calorii, dar compoziția în acizi grași diferă, iar rolul lor în organism e diferit. 

Smântâna e o grăsime aparte, fiind fermentată vine la pachet cu bacterii lactice, are efect probiotic și un plus pentru imunitate. Apoi e cremoasă, trăsătură responsabilă de inducerea plăcerii. Nu în ultimul rând are un gust complex, acid- dulce-acrișor, diferit de orice tip de grăsime. 

O smântână grasă are 25% grăsime și restul apă, spre deosebire de ulei care are 100% grăsime. De ce să alegeți o smântâna cu 25% grăsime? Pentru că este perfectă și la gust și la consistență: smântâna nu trebuie să fie nici unt, nici iaurt!

Smântâna merge cu sarmale și ardei umpluți, poate fi pusă în sosuri și în ciorbă, sau mâncată ca atare, cu un pic de sare și pâine prăjită. Dar nu putem vorbi despre smântână fără să pomenim de un preparat tradițional romanesc: mămăligă cu brânză și smântână sau pe scurt MBS! Nu știu dacă această combinație există și la alte popoare, ce știu este că românilor le place MBS. Și e normal să fie așa, din mai multe motive! 

Mămăliga cu brânză și smântână, preparat preferat de români

În primul rând simplitatea: ce poate fi mai curat și mai gustos decât o bucată aurie de mămăligă, lângă un colț de brânză, cu o lingură de smântână? De la copii până la bunici, acest fel de mâncare satisface și foamea și pofta de ceva bun.

Apoi e vorba de consistența cremoasă, care are rolul de a produce plăcere dincolo de conținutul de nutrienți. MBS este un confort-food, ne face bine la suflet pentru că este moale și onctuoasă. 

Nu în ultimul rând brânza conține triptofan, un precursor de serotonină care dă starea de bine la nivel cerebral. Iar asocierea dintre brânză și mămăligă, adică carbohidrați, favorizează și accelerează conversia triptofanului în serotonină! Singurul lucru care rămâne de hotărât este dacă alegeți brânză proaspătă sau telemea… care să acompanieze smântâna și mămăliga."

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

De ce este important să ne construim sistemul imunitar în timp, în special în...
Motivul neașteptat pentru care nu trebuie să mâncăm carne și să nu luăm suplimente...
Cum este afectată dantura de pierderea unui singur dinte. Reabilitarea orală se...
Soarele și dietele vegane distrug colagenul din piele, ”cărămida” de reconstrucție...
Ce se întâmplă dacă excludem din dietă proteinele din carne, pește, ouă și...
Cum apare parodontoza. În prima etapă boala este reversibilă

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies