Pâinea cu maia este, în esență, o pâine dospită sau care conține agenți de creștere. Această pâine conține proteine, fibre, fier, seleniu, mangan, cupru și o serie de vitamine B, precum B12, folat, tiamină, niacină și riboflavină.
Beneficiile pâinii cu maia
Pâinea cu maia are multe beneficii pentru sănătate. Un avantaj al pâinii cu maia este că are un indice glicemic mai scăzut decât pâinea făcută cu drojdie comercială şi este astfel o alegere mai bună pentru persoanele diabetice. Pâinea cu maia este benefică pentru flora intestinală. Un alt avantaj al pâinii cu maia este faptul că spre deosebire de pâinea obţinută cu drojdie comercială, care se alterează repede, pâinea cu maia continuă pentru mai multe zile să se îmbunătăţească nutritiv pentru că drojdia naturală din interiorul ei încă mai lucrează.
“Cea mai bună pâine ar fi pâinea cu maia. Pâinea făcută în brutării cu maia, pentru că cealaltă, ar trebui să aibă un timp foarte mic de expirare, pâine din supermarketuri cu maia care are un termen de valabilitate crescut, e clar că are adaos. Corect ar fi o pâine din cereale integrale cu maia, fără atât de mulţi aditivi. Cu siguranţă că zahărul în cantitate minimă, care activează cumva maiaua, nu e o problemă. Nu acolo este problema. Ideal ar fi să o facem în casă şi să folosim făină integrală, din cereale integrale. Se spune că pâinea din secară şi făina din secară ar fi una din cele mai sănătoase”, a afirmat Roxana Voica, medic specialist gastroenterologie.
De ce e bine să consumăm fibre
Respectarea necesarului zilnic de fibre este o condiție de bază pentru susținerea funcției digestive.
“Noi ar trebui să mâncăm 30 de grame de fibre pe zi. Foarte greu ajungem. Poate că noi, românii, ca popor, suntem obişnuiţi să mâncăm destul de multă mâncare bazată pe legume şi pe plante, în general. Ne apropiem de fast-food şi de dietă vestică, ceea ce ne face să consumăm din ce în ce mai puţine fibre.
Fibre înseamnă tot ce creşte pe pământ, legume, leguminoasele, care sunt fasole, năut, linte, supe creme, humus, orice mazăre, fasole neagră, nuci şi seminţe, mixuri crude şi nesărate, cereale integrale, quinoa, tot ce înseamnă fructe. Atenţie, fructele şi ele conţin zahăr. Le putem mânca ca desert, la finalul mesei”, a adăugat Roxana Voica, în cadrul emisiunii Maratonul - Sănătatea Digestiei, de la Medika TV.
Foto Imago