Alimentele pe care cardiologii nu le-ar recomanda niciodată, dar românii le consumă foarte des


Sănătatea cardiovasculară este strâns legată de alimentație și există produse care sunt consumate prea des și care sunt dăunătoare pentru inimă.


Ceea ce mâncăm are o influență directă asupra sănătății cardiovasculare, deoarece colesterolul, trigliceridele și glucoza din sânge au mult de-a face cu dieta. Știm că un aport ridicat de legume este bun pentru inimă, motiv pentru care dietele precum cea mediteraneeană sunt printre cele mai recomandate pentru sănătate.

"Conceptul de alimentație pe care îl recomandăm este dieta mediteraneeană, ceea ce nu înseamnă că alte diete pe care unii medici și nutriționiști le susțin, cum ar fi dieta atlantică, nu sunt valabile", a declarat cardiologul Josep Brugada, director medical al Spitalului Clínic din Barcelona.

În ultimii ani, dieta DASH a fost, de asemenea, puternic susținută ca fiind una dintre cele mai bune opțiuni pentru sănătatea inimii, iar alimentele care trebuie consumate pentru a reduce colesterolul au fost evidențiate.

Ce alimente ar trebui să consumăm cu moderație?

În ceea ce privește selecția mâncărurilor dăunătoare, Dr. Brugada subliniază că nu este în favoarea unor interdicții categorice. "Bineînțeles, trebuie să evităm obiceiurile care s-au dovedit a fi nesănătoase și abuzurile de orice fel", spune el. "De exemplu, evitați să mâncați zilnic carne roșie.

Asta nu înseamnă că nu puteți mânca o friptură într-o zi, la fel cum vă puteți bucura de fructe de mare într-o zi. "Variați foarte mult, rotiți toate tipurile de mâncăruri și introduceți multe legume și fructe. Bunul simț este ceea ce ne dorim noi, medicii", adaugă el.

Conceptele nutriționale se schimbă. În urmă cu o jumătate de secol, uleiul de măsline era criticat pe scară largă. Credeam că este prea gras. În prezent, este una dintre cele mai bune recomandări nutriționale.

"Am întâlnit pacienți care, după ce au citit un studiu despre beneficiile nucilor californiene, mi-au explicat că sunt umflați de nuci", spune cardiologul. Acestea sunt bogate în acizi grași benefici și sunt bune ca supliment, dar nimeni nu-și poate imagina o dietă bazată pe nuci, așa cum nu este logic să mănânci doar salate.

Ce alimente nu sunt bune pentru inimă?

Prin urmare, recomandarea este de a limita cât mai mult posibil o serie de mâncăruri și ingrediente care, conform mai multor studii științifice, au fost confirmate de cardiologi ca fiind dăunătoare pe termen lung sau în cantități excesive.

Puii la cuptor. Vorbim de puiul tipic întreg.  Este un preparat cu multă sare, grăsimi saturate, iar pielea acestor păsări, dacă nu provin din ferme ecologice, conține de obicei toxine.

Sosul de roșii: Ideal pentru mâncărurile cu paste, este gustos și apreciat de întreaga familie. Cu toate acestea, sosurile din comerț au prea mult zahăr și prea multă sare, doar pentru a le face mai gustoase.

Cartofii prăjiți: Medicii de la Universitatea Harvard au avertizat că cartofii nu ar trebui să fie considerați doar o altă legumă. Consumul excesiv ridică nivelul de zahăr din sânge și crește riscul de diabet și hipertensiune. În plus, cartofii prăjiți sunt bogați în grăsimi.

Margarina: are mulți aditivi și grăsimi saturate. Când s-a investigat de ce nordicii au avut mai multe atacuri de cord decât mediteraneenii, margarina a intrat în centrul atenției. Untul, de asemenea foarte criticat, a câștigat acum popularitate în rândul oamenilor de știință, în urma unor noi studii.

Sarea: suntem inundați de sare. Șaptezeci la sută din sarea pe care o consumăm provine din excesul de sare adăugat în mâncărurile din restaurante și în alimentele din supermarketuri. Alți 15% provin în mod natural din alimente. Haideți să încercăm să economisim restul de 15%, care este ceea ce consumăm adăugând în mâncărurile noastre în timpul gătitului sau cu ajutorul sării de masă.

foto: shutterstock.com 

vezi emisiunile doctor de bine

Oul fiert poate fi prietenul curei de slăbire. Cum trebuie consumat ca să nu ne...
Cum ne putem proteja ficatul de sărbători, când suntem tentați să facem excese....
Mit sau adevăr - se îngrașă părul și mai repede dacă îl spălăm frecvent?...
Trucul pentru grătarul perfect. Doctor Mihaela Bilic: „Cea mai bună e ceafa la...
De ce berea face burtă. Medicul Mihaela Bilic recomandă o băutură alcoolică cu...
Cum trebuie să bem apă corect pentru a ne hidrata. Doctor Mihaela Bilic: „Cu prea...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies