Alimente care pot crește riscul de a dezvolta cancer de colon înainte de vârsta de 50 de ani


 
În ultimii ani, numărul persoanelor care suferă de acest tip de cancer a crescut vertiginos în rândul celor sub 50 de ani. Deși oamenii de știință încă nu știu de ce, dieta ar putea juca un rol crucial, așa cum indică tot mai multe cercetări.


Deși motivul acestei creșteri nu este încă cunoscut cu certitudine, se crede că modificările microbiomului intestinal pot juca un rol. Studiile au arătat că dieta, obezitatea sau exercițiile fizice pot schimba numărul și tipurile de bacterii din intestin, înclinând balanța spre sănătate sau boală.

Cercetarea lui medicului oncolog,  Kharofa, publicată în 2022 în revista Cancer Medicine, a analizat datele microbiomului de la 609 pacienți sănătoși și 692 de pacienți cu cancer colorectal din datele genetice din 11 studii anterioare.

S-a constatat că 2 specii de bacterii cel mai strâns asociate cu cancerul colorectal nu au fost găsite la niveluri mai ridicate în rândul pacienților mai tineri, ceea ce înseamnă că este puțin probabil ca acestea să fie responsabile de creștere.

Dar alte 5 bacterii au fost găsite la niveluri mai ridicate, inclusiv o specie asociată cu o dietă microbiană de sulf. O dietă cu sulf microbian este bogată în carne procesată, băuturi cu conținut scăzut de calorii și săracă în fructe, legume și leguminoase crude.

„Nu ceea ce mănânci conține substanțe cancerigene, ci mai degrabă produsele secundare produse în timpul metabolismului bacterian pot duce la substanțe chimice cancerigene”, a spus Kharofa. „Este posibil ca interacțiunile dintre dietă și microbiom să medieze formarea celulelor canceroase colorectale și să crească risc la populațiile mai tinere în ultimele decenii.”

Alimente procesate, mezelurile, băuturi răcoritoare printre principalii factori 

Cancerul este o boală în care mulți factori contribuie la apariția lui. Deși la nivel individual este complex să dezvăluim cauza, se știe că genetica o poate favoriza. Stilul de viață influențează și el – aproximativ o treime din decesele cauzate de cancer se datorează, printre altele, consumului de tutun, consumului de alcool sau lipsei de activitate fizică.

Contează și obiceiurile alimentare. Atât de mult încât ar putea preveni 70% din cancerele tractului gastrointestinal. Care include cancerul colorectal.

Deși o dietă sănătoasă nu poate garanta lipsa bolii, ea contribuie în mare măsură la reducerea incidenței. În timp ce din ce în ce mai multe cercetări indică rolul pe care l-ar putea avea anumite alimente în aspectul său.

„În ultimii 20 de ani, cancerul de colon și-a crescut incidența cu 120%, iar cancerul rectal cu aproape 140% la populația sub 50 de ani. Mai mult, aceste cancere la tineri au un prognostic mai prost, deoarece apar mai frecvent. în stadii avansate”, a declarat în mai pentru Infosalus membrul Societății Spaniole de Oncologie Chirurgicală (SEOQ), dr. César Ramírez.

foto: shutterstock.com 

vezi emisiunile doctor de bine

Progres în tratamentul oncologic. Cum îmbunătățesc tehnologia și intervențiile...
Când e nevoie de fațete dentare. Reabilitarea orală se poate face în 24 de ore
Obezitatea este o boală care se tratează. Gestul banal, la îndemână oricui, care...
Vaccinarea anti-HPV este la fel de importantă la băieți, ca și la fete. Bărbații...
De ce este important să avem o mușcătură corectă. Medic: ”Corectura poate fi...
Legătura dintre fericire și efortul fizic. Cât de des trebuie să facem sport pentru...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies