Aceasta este cea mai bună dietă pentru 2024! A fost votată de 43 de experți în nutriție. E cel mai ușor de urmat


U.S. News & World Report a desemnat cea mai bună dietă pentru 2024. Este mai degrabă un stil de alimentație susținut de știință.


Pentru al șaptelea an consecutiv, stilul de alimentație mediteraneean a obținut titlul de cea mai bună dietă în general.

Potrivit raportului, dieta mediteraneeană s-a clasat pe primul loc și la  categoriile:

  • cea mai ușor de urmat,
  • cea mai bună dietă pentru familii,
  • cea mai bună dietă pentru o alimentație sănătoasă
  • cea mai bună dietă pentru diabet, pentru oase și articulații
  • și pentru o alimentație sănătoasă pentru inimă.

43 de experți în nutriție au pus dieta DASH (abordări dietetice pentru stoparea hipertensiunii arteriale) pe locul al doilea pentru cea mai bună dietă, iar dieta MIND (intervenție mediteraneeană-DASH pentru întârzierea neurodegenerativă) a obținut locul al treilea în lista celor 30 de diete. Toate cele trei diete de top sunt pe bază de plante, axate pe fructe și legume, cereale integrale, fasole și semințe.

Dieta nerecomandată de specialiști

Experți medicali și nutriționiști recunoscuți la nivel național au pus pe ultimul loc dieta cu alimente crude, în lista celor mai bune 30 de diete generale. Regimul recomandă consumul de alimente care nu au fost „gătite, procesate, preparate la microunde, iradiate, modificate genetic sau expuse la pesticide sau erbicide.

Beneficiile dietei mediteraneene

Dieta mediteraneană poate fi definită ca o alimentație completă, echilibrată, variată și naturală, dar și savuroasă. Dieta Mediteraneană e un model alimentar care se inspiră din tradițiile culinare ale țărilor din bazinul mediteranean: Italia, Franța, Spania, Grecia și Maroc. Acest stil alimentar se distinge prin bogăția conținutului în fructe, legume, cereale integrale, pește, fructe uscate și printr-un scăzut conținut de grăsimi de origine animală.

Beneficiile dietei mediteraneene în ce privește prevenirea bolilor cronice au fost confirmate de numeroase studii stiințifice internaționale. Alimentele de bază ale dietei mediteraneene sunt legumele, fructele, peștele, fructele uscate și vinul cu moderație, carnea albă, uleiul de măsline, cerealele integrale și diversele ierburi aromatice. 

Studiile au constatat că dieta mediteraneeană poate reduce riscul de diabet, colesterol ridicat, demență, pierderi de memorie, depresie și cancer de sân. Planul de masă, care este mai degrabă un stil alimentar decât o dietă restrictivă, a fost, de asemenea, asociat cu oase mai puternice, o inimă mai sănătoasă și o viață mai lungă.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Elementul din lapte care împiedică îmbolnăvirea. Este cunoscut de toți specialiștii...
Cum ne ajută inteligența artificială dacă suferim de intervenții complexe din...
Cum să nu ajungem la transplant hepatic. Explicația medicului specialist, în emisiunea...
Când trebuie investigate valvele inimii și care este boala care le afectează. Explicații...
Mezelurile sunt o „super-carne”. Care sunt cele sănătoase și cum trebuie mâncate...
Sistemul venos și tiroida se măresc în timpul sarcinii și există posibilitatea...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies