8 obiceiuri care îți pot adăuga până la 20 de ani la viață, spun cercetătorii



Potrivit unor noi cercetări, am putea adăuga ani sau chiar decenii la speranța de viață dacă urmăm câteva obiceiuri sănătoase de bază la mijlocul vieții.

Factorii legați de stilul de viață, cum ar fi practicarea de exerciții fizice și evitarea comportamentelor riscante, cum ar fi consumul excesiv de alcool și fumatul, au fost legați de o durată de viață cu până la 24 de ani mai lungă, potrivit unui studiu observațional prezentat la reuniunea anuală 2023 a Societății Americane de Nutriție, care a avut loc între 22 și 25 iulie la Boston.

Cercetătorii de la Departamentul pentru Veterani și de la Harvard T.H. Chan School of Public Health au analizat datele a peste 700.000 de veterani americani cu vârste cuprinse între 40 și 90 de ani pentru a compara obiceiurile lor de viață cu rezultatele în materie de sănătate de-a lungul timpului.

Aceștia au identificat opt factori principali asociați cu o viață mai lungă și mai sănătoasă în rândul participanților: să facă suficient exercițiu fizic, să aibă o dietă sănătoasă, să gestioneze stresul, să aibă legături sociale puternice, să doarmă suficient și să evite fumatul, consumul excesiv de alcool și dependența de opioide.

Studiul a estimat că bărbații care au început să urmeze aceste opt obiceiuri la vârsta de 40 de ani ar putea trăi în medie cu 24 de ani mai mult decât bărbații care nu au urmat niciunul dintre aceste obiceiuri. În cazul femeilor, obiceiurile au fost legate de o creștere a speranței medii de viață cu 21 de ani.

"Am fost foarte surprinși de cât de mult se poate câștiga prin adoptarea unuia, a doi, a trei sau a tuturor celor 8 factori de stil de viață", spune Xuan-Mai T. Nguyen, specialist în științe ale sănătății în cadrul Departamentului pentru Afaceri ale Veteranilor și student în creștere în anul patru la medicină la Carle Illinois College of Medicine.

 "Cu cât mai devreme, cu atât mai bine, dar chiar dacă faceți doar o mică schimbare la 40, 50 sau 60 de ani, tot este benefică."

Exercițiul fizic este un factor important pentru a avea o viață lungă și sănătoasă

Un număr mare de dovezi a stabilit o legătură între exercițiile fizice regulate și rezultate mai bune în materie de sănătate, inclusiv un risc redus de boli majore, cum ar fi bolile de inimă și cancerul, precum și o stare de spirit îmbunătățită.

Cercetările sugerează că exercițiile aerobice sau cardiovasculare și antrenamentul de rezistență, inclusiv ridicarea greutăților, sunt benefice. Iar combinarea exercițiilor cardiovasculare cu antrenamentul cu greutăți poate fi cea mai bună pentru sănătatea generală, conform unor studii.

Nici nu trebuie să faceți ore întregi pe zi pentru a beneficia de ele. Cercetările au arătat că vă puteți îmbunătăți sănătatea cu scurte pauze de exerciții fizice în timpul zilei. Iar dacă aveți un program încărcat, noi dovezi sugerează că efectuarea unui antrenament mai lung, de până la 2,5 ore în weekend, vă poate îmbunătăți, de asemenea, sănătatea.

O dietă sănătoasă ajută la prevenirea bolilor în timp

În timp ce detaliile unei diete sănătoase pot varia în funcție de preferințele personale, cercetările arată în mod constant că cele mai bune rezultate în materie de sănătate sunt asociate cu modele de alimentație precum dieta mediteraneană, care favorizează alimentele vegetale bogate în nutrienți, cum ar fi legumele, fructele, leguminoasele, cerealele integrale, nucile și semințele.

Alimentele vegetale oferă o varietate de vitamine și minerale, precum și fibre, un carbohidrat esențial pentru o digestie sănătoasă.

Dovezile sugerează, de asemenea, că dietele care cresc longevitatea includ grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline și peștele gras. Proteinele sunt un nutrient esențial pentru menținerea masei musculare și a sănătății metabolice. Surse bune de proteine includ carnea slabă, peștele, lactatele și legumele.

Să dormi suficient este esențial pentru o îmbătrânire sănătoasă

Există dovezi solide că un somn suficient este esențial pentru o sănătate optimă. O noapte de somn bun, de 7-9 ore, poate contribui la întărirea sistemului imunitar, la repararea daunelor zilnice ale celulelor și țesuturilor musculare și la îmbunătățirea stării de spirit.

Lispa somnului poate perturba și alte obiceiuri sănătoase, inclusiv determinându-vă să mâncați mai multă mâncare nesănătoasă.

foto: Shutterstock

vezi emisiunile doctor de bine

Oul fiert poate fi prietenul curei de slăbire. Cum trebuie consumat ca să nu ne...
Cum ne putem proteja ficatul de sărbători, când suntem tentați să facem excese....
Mit sau adevăr - se îngrașă părul și mai repede dacă îl spălăm frecvent?...
Trucul pentru grătarul perfect. Doctor Mihaela Bilic: „Cea mai bună e ceafa la...
De ce berea face burtă. Medicul Mihaela Bilic recomandă o băutură alcoolică cu...
Cum trebuie să bem apă corect pentru a ne hidrata. Doctor Mihaela Bilic: „Cu prea...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies