27% dintre români vor să slăbească în medie 10,13 kilograme, iar în topul dietelor se află postul 


Obezitatea este o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial și potrivit statisticilor peste 4 miliarde de oameni ar putea fi supraponderali sau obezi în următorii 12 ani, comparativ cu peste 2,6 miliarde în 2020. 


Persoanele sănătoase și normoponderale pot deveni obeze în cel mai scurt timp dacă nu își păstrează sănătoase obiceiurile alimentare. Obezitatea, o realitate dură a stilului de viață modern a fost asociată cu diverse complicații de sănătate, cum ar fi diabet de tip 2, boli cardiovasculare, accidentul vascular cerebral și unele tipuri de cancer. Una dintre cele mai bune modalități de menținere și combatere a acestor afecțiuni grave este prin dietă, dar un lucru mai puțin cunoscut și extrem de important este tipul de regim alimentar abordat. 

Un semnal de alarmă privind starea de sănătate a românilor, a reieșit în urma celui mai recent sondaj de piață realizat de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională ( CURS), denumit „Dieta anului 2023”. Potrivit datelor statistice, românii și-au exprimat dorința de a-și schimba stilul de viață prin obținerea unei greutăți sănătoase și menținerea echilibrului nutrițional. Sondajul realizat în perioada 3 -14 februarie a.c., 39% dintre români au nevoie și vor să slăbească, dar cu ajutorul unei diete sigure, atesată medical și echilibrată nutrițional, care să conțină mese sărate, dar și dulci. 

Dintre respondenți, 25% au indicat că își doresc să slăbească 10 kilograme; 27% vor să slăbească 5 kilograme; 9% au nevoie să slăbească 15 kilograme, 7% vor să piardă 7 kilograme, în timp de 5% dintre cei care au participat și răspuns la sondaj, vor să slăbească 20, respectiv 12 kilograme.

Sondajul indică o creștere semnificativă a aderării la regimuri alimentare echilibrate nutrițional, astfel că în anul 2023, 17% dintre români au declarat că au ținut dietă, iar ca opțiuni au preferat postul / intermitent sau religios (17%) și dieta Nupo (14%.

Alte diete menționate sunt: regim echilibrat (10%); fără sare, grăsimi (8%); Dukan (6%), vegetariană/ cu multe legume (4%); Rina (4%), ketogenică (4%); personalizată/recomandată de nutriționist (4%); daneză (2%). În același timp, 17% dintre persoanele participante la studiu au avut răspunsuri legate de foame / deficit caloric / fără zahăr / pâine / carbohidrați.

În ultimii 5 ani, 37% dintre români au declarat că au ținut dietă, media fiind de 1,8 ori. Astfel, 29% dintre respondenți au menționat că au ținut dietă de două ori sau o singură dată, 10%, au ținut dietă de 3 ori; 5% de cinci ori, 2% de patru ori și 1% de zece ori.

Preferința românilor se îndreaptă către dietele sănătoase, eficiente și ușor de urmat, dar care să fie aprobate și atestate medical. Astfel 33% dintre români vor ca dieta pe care o adoptă să fie sănătoasă, 19% vor să fie eficientă, 17% își doresc să fie ușor de urmat, 16% au nevoie să fie echilibrată nutrițional, în timp ce 9% vor să se prepare ușor și rapid. 

Pentru 89% dintre români este important că dieta pentru care optează să le păstreze energia, să le ofere senzația de sațietate (88%), să fie cât mai diversă (86%), să rămână echilibrați nutrițional după dietă (90%), ușor de preparat (82%), atesată medical (63%) și avizată de Ministerul Sănătății (49%). 

Alte câteva aspecte semnificative dezvăluite de cercetare, au scos în evidență faptul că un alt motiv important pentru alegerea dietei este lipsa timpului pentru gătit. Astfel, 45% dintre români au 30 de minute timp să își prepare mesele, în timp ce 21% alocă 60 de minute și 15% doar 5 minute. 

Sondajul evidențiază faptul că, deși 54% dintre români au un stil de viață echilibrat, zaharurile cu un procent de 37%, reprezintă principalul factor în îngrășare și dezechilibrare a stilului de viață, urmate de grăsimi și carbohidrați fiecare cu un procent de 22%. Astfel, doar 32% dintre respondenti nu s-au îngrășat după ce au ținut dietă, tot 32% s-au îngrășat, dar nu mai mult decât înainte să slăbească, în timp ce 18% au recuperat toate kilogramele pierdute și tot 18% s-au îngrășat și mai mult după ce au ținut dietă.

În același timp pe parcursul dietei, 48% dintre subiecți au declarat că este foarte important să rămână echilibrați din punct de vedere nutrițional. Deși majoritatea participanților la sondaj au recunoscut că un stil de viață echilibrat din punct de vedere nutrițional (54%), un procent destul de mare de 29% au recunoscut că sunt dezechilibrați din punct de vedere alimentar.

Centrul de Sociologie Urbană şi Regională ( CURS) a realizat sondajul pe populaţia adultă rezidentă din România. Volumul eşantionului a fost de 1067 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste. Sondajul are o marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3% la un nivel de încredere de 95%. Metoda de culegere a datelor a fost față-în-față, la domiciliul respondenților, iar validarea eșantionului s-a realizat pe baza ultimelor date INS în perioada 3 - 14 februarie, 2024. 

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 28.04.2024
Ce mâncăm înainte și după sport. Mișcarea trebuie făcută la două ore după...
Obiceiul nociv pe care îl are aproape toată lumea. Provoacă dependență și duce...
Cât timp ai la dispoziție să mănânci peștele după ce l-ai gătit. Devine periculos...
Cum testăm prospețimea unui ou. Alimentul minune bogat în nutrienți și cu cele...
Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies