Iarna nivelul de energie scade vertiginos, aşa că avem nevoie de un boost din când în când. Iar sfecla roşie este ideală, indiferent cum preferi să o consumi. O poţi transforma în suc, o poţi fierbe sau coace pentru a face salată, o puteţi rade şi pune la borcan cu hrean sau o puteţi adăuga în diferite mâncăruri gătite.
Sfecla roșie este întrebuințată de gospodine în multe reţete
Bogată în vitamina B, mangan, potasiu, fibre, fier, fosfor, dar și vitamina C, sfecla roşie ste una dintre cele mai benefice legume pentru sănătatea ficatului.
Nutriţionistul Mihaela Bilic o recomandă, deopotrivă, ca aliment antianemic, dar şi ca antioxidant şi antiinflamator:
"Sfecla stimulează funcționarea ficatului, rinichilor, vezicii biliare, splinei și tubului digestiv, iar sucul de sfeclă e folosit că energizant în convalescență după boli. Conține mult betacaroten și vitamina C cu efect tonic și revitalizant, iar oligoelementele de tip zinc, seleniu au rol în creșterea imunitățîi și a rezistenței la boli".
Pigmenții care dau culoarea roş aprins îi conferă proprietăți antitumorale, antiinflamatorii și antioxidante, iar nitraţii pe care îi are în componenţă au efect pozitiv asupra tensiunii arteriale şi a performanţelor sportive.
"Sfecla este un aliment cu proprietăți tonice, regeneratoare și detoxifiante, stimulează sistemul imunitar și sporește rezistența la stres și oboseală", spune Mihaela Bilic.
Consumată crudă, fiartă sau la cuptor, sub formă de borș, garnitură pentru carne și legume sau în salată cu hrean și oțet, sfeclă este o legumă polivalentă plină de nutrienți valoroși.