Trend îngrijorător! Medic de chirurgie plastică: "Persoanele tinere pot avea mai multe riduri decât cele vârstnice"


Ridurile sunt cute care apar pe piele ca parte a procesului natural de îmbătrânire. Mai devreme sau mai târziu cu toții dezvoltăm riduri. 


Specialiștii au remarcat că din ce în ce mai multe persoane tinere au riduri. Cauzele sunt multiple.

Clasificarea ridurilor:

American Academy of Facial Esthetics clasifică ridurile în 3 tipuri:

1. Riduri dinamice. Acestea sunt cauzate de contracția mușchilor.Cele mai frecvente zone unde apar ridurile dinamice sunt între sprâncene, pe frunte și pe obraji, în zona colțurilor exterioare ale ochilor (laba gâștei). Sunt, de fapt, riduri de expresie care apar în urma mișcărilor faciale repetate (încruntare, mirare, râs, zâmbet, concentrare).

2. Riduri statice. Sunt cauzate de acțiunea razelor ultraviolete, de fumat, de factori genetici sau de o alimentație necorespunzătoare.

3. Cute. Atunci când scade cantitatea de colagen din derm, scade și tonusul pielii, ceea ce favorizează apariția unor cute - șanțuri adânci între nas și gură, cunoscute sub numele de șanțuri nazogeniene.

Din ce cauză apar ridurile la tineri? 

În general, ridurile apar odată cu înaintarea în vârstă, însă există și cazuri în care ridurile faciale își fac apariția încă din tinerețe. S-au descoperit câțiva factori care grăbesc apariția și accentuarea ridurilor.

"Persoanele tinere pot avea mai multe riduri decât persoanele vârstnice"

Prof. univ. dr. Ana-Maria Oproiu, medic primar de chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă şi şeful Secţiei de Chirurgie Plastică la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, atrage atenția că sunt multe persoane tinere care au mai multe riduri decât cele vârstnice.

Cauzele apariţiei ridurilor la tineri 

Cauzele apariţiei ridurilor la tineri sunt fumatul, alcoolul, lipsa de odihnă sau chiar expunerea la soare. Medicul a mai precizat că ridurile pot apărea şi după expunerea îndelungată la frig, precum şi la cei care fac foarte mult sport.

”Fumatul, odihna necorespunzătoare, consumul de alcool. Discutăm de pacienţi în general, nu doar de fete sau băieţi. Apoi expunerile la soare, soarele afectează hialuronicul din piele şi atunci apar ridurile. Există riduri de expresie care sunt la nivelul frunţii şi ochilor şi ridurile care se produc odată cu trecerea anilor, prin pierderile de volum şi modificările de volum. Unele sunt riduri dinamice şi altele sunt statice.

Toxina se foloseşte pentru ridurile dinamice, pentru tot ce înseamnă mimica feţei. Exista în trecut mitul că dacă nu îţi mai faci toxină o să îţi cadă faţa. Nu, nu o să îţi cadă faţa, dar o să revină la forma de dinainte de a face toxina. Şi dacă timp de un an ai fost cu faţa perfect întinsă şi acum încep să apară ridurile, toată lumea o să spună că ai îmbătrânit”, a adăugat Oproiu pentru Medika tv..

Apariția ridurilor poate fi amânată o bună perioadă de timp, însă la un moment dat tot vor apărea. 

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Cât de sănătoase sunt gustările între mese. Medic Mihaela Bilic: „Suntem programați...
Ce să faci cu ouăle fierte rămase de la Paște. Modul de preparare face diferența...
Oul fiert poate fi prietenul curei de slăbire. Cum trebuie consumat ca să nu ne...
Cum ne putem proteja ficatul de sărbători, când suntem tentați să facem excese....
Mit sau adevăr - se îngrașă părul și mai repede dacă îl spălăm frecvent?...
Trucul pentru grătarul perfect. Doctor Mihaela Bilic: „Cea mai bună e ceafa la...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies