Remodelarea sânilor după sarcină, alăptare și slăbire. Ce opțiuni există și când e indicată o intervenție chirurgicală?


În viața fiecărei femei, sânii reprezintă un simbol al transformării constante. 


De la adolescență până la maturitate, aceștia sunt supuși unor schimbări substanțiale, influențate de etapele majore precum sarcina, alăptarea și pierderea în greutate, evenimente care pot lăsa amprente distincte asupra fermității, formei și elasticității țesutului mamar. 

În prezent, chirurgia estetică pune la dispoziție soluții care pot îmbunătăți aspectul sânilor. 

Ce efecte au sarcina și slăbirea asupra sânilor?

Sarcina și alăptarea pot schimba permanent felul în care arată și se simt sânii tăi. Pe măsură ce corpul se pregătește pentru venirea pe lume a unui copil, sub influența creșterii nivelurilor hormonilor specifici, sânii se adaptează pentru a facilita alăptarea. 

Și pe durata perioadei de alăptare, sânii suferă schimbări de dimensiune, textură a pielii și elasticitate a țesutului mamar.

Multe femei iau în greutate, uneori excesiv, în perioada sarcinii. Și când vor să revină la silueta inițiată, după sarcină, când încearcă să piardă brusc în greutate, observa că sânii sunt mai puțin plini sau mai lăsați în urma slăbirii. Asta din cauza pierderii de grăsime din zona sânilor. Pe lângă modificările de volum, pielea din jurul sânilor poate să-și piardă din elasticitate, contribuind la aspectul lor mai lăsat”, explică dr. Cristian Nițescu, medic primar în chirurgie plastică și estetică. 

Bineînțeles, perioadele repetare de îngrășare și de slăbire bruscă pot avea loc și în afara unei sarcini, de exemplu atunci când urmezi o dietă drastică. 

Potrivit dr. Cristian Nițescu, fenomenul de lăsare a sânilor, mai exact aspectul „căzut”, „dezumflat” al acestora, reprezintă un proces normal, odată cu trecerea timpului și îmbătrânirea. Ptoza mamară, care poate fi scăzută, moderată și severă, apare ca urmare a unui cumul de factori, inclusiv slăbire excesivă, naștere și alăptare, menopauza, ba chiar și fumatul este un factor de risc.  

„Dacă sânii s-au lăsat după sarcini repetate și alăptare, cel mai indicat ar fi ca intervenția să aibă loc după ce s-a terminat perioada de alăptare, în jur de șase luni după ce a încetat lactația. Acest lucru îi dă timp corpului să se adapteze și permite țesutului mamar să se așeze în forma sa finală. În cazul pierderii kilogramelor în exces, recomand o procedură la sâni după ce greutatea s-a stabilizat și a rămas constantă câteva luni.”, precizează dr. Nițescu.

În plus, pentru a asigura persistența rezultatelor pe termen lung, chirurgul sugerează să aștepți până când nu mai ai planuri de a rămâne însărcinată în viitor.

Opțiunile chirurgicale pe care le ai variază în funcție de caz.

Mastopexia (lifting-ul sânilor) 

Această intervenție are rolul de a corecta sânii căzuți, eliminând excesul de piele și redistribuind țesutul mamar. Conferă o formă mai fermă și mai ridicată sânilor. Chirurgul efectuează o mică incizie pentru a ridica și remodela țesutul mamar natural, oferind sânilor un aspect mai tânăr. 

De asemenea, chirurgul elimină orice exces de piele și ajustează poziția mamelonului și a areolei, dacă este necesar.

Augmentarea cu implanturi mamare

Pentru femeile care doresc nu doar sâni mai fermi ci și mai mari, augmentarea cu implanturi mamare din silicon poate fi o opțiune. Mărirea sânilor presupune inserarea unui implant în spatele țesutului mamar pentru a oferi volum, un decolteu mai plin și voluptate. „Atât lifting-ul cât și mărirea sânilor sunt intervenții chirurgicale care îmbunătățesc enorm aspectul sânilor lăsați din cauza sarcinii sau a slăbirii excesive. În multe cazuri, cele două proceduri se îmbină cu succes, pot fi făcute simultan.”, precizează dr. Nițescu. 

Reducția mamară

Pentru femeile care se confruntă cu sâni mari și grei după naștere și pierdere în greutate, procedura de micșorare mamară poate fi o soluție. Slăbirea excesivă poate duce la un surplus de piele la nivelul sânilor. Efectuarea unei operații de reducție mamară, în astfel de cazuri, permite chirurgului să îndepărteze excesul de piele și să recontureze forma sânilor.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Mâncatul rapid duce la haos digestiv. Explicațiile medicilor privind obiceiurile...
Suplimentele cu colagen sunt complet inutile, explică renumiți academicieni și...
Soluția Mihaelei Bilic pentru a slăbi fără cură: „Iată o sugestie care poate...
Dr. Mihaela Bilic dezvăluie cum să ne facem planuri realiste pentru Anul Nou și...
Dr. Mihaela Bilic ne spune ce trebuie să mâncăm după sărbători ca să scăpăm...
Mihaela Bilic, despre cum trebuie să mâncăm cozonac astfel încât să nu ne îngrășăm....

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies