Pericolele ascunse la care ne expunem atunci când ne spălăm zilnic! Harvard confirmă cât de des trebuie făcut dușul


Cele mai recente studii arată că nu trebuie să ne spălăm zilnic pe tot corpul. Harvard University confirmă că nu e necesar să facem baie zilnic, deoarece această practică nu este chiar sănătoasă, având câteva pericole ascunse.


Igiena personală este una din cele mai importante părți din viața de zi cu zi a unei persoane. Un duș sau o baie în fiecare zi sunt obiceiuri tot mai răspândite.

Împăiatul zilnic nu este un beneficiu real pentru igienă, spun specialiștii.

Echipa de cercetători condusă de dr. Robert H. Shmerling, editor la Harvard Health Publishing,  confirmă că pentru mulți oameni îmbăiatul este mai legat de obiceiuri și norme sociale decât de un beneficiu real pentru igienă.

De ce facem duș

Printre principalele motive pentru a face zilnic un duș se numără: atenția pentru mirosul corporal, înviorarea de dimineață sau după activitățile fizice.

Cât de des ne facem duș potrivit experților de la Harvard

Cercetătorii de la Harvard University nu precizează un anumit interval de timp pentru duș, dar de mai multe ori pe săptămână este suficient pentru cei mai mulți dintre noi.

Cât să dureze îmbăiatul

Specialiștii ne recomandă să reducem durata dușului sub cinci minute, concentrându-ne în special pe zona inghinală și axială.

Desigur, dacă o persoană este murdară sau transpirată din diferite motive, ideal este să facă un duș îndată ce simte că are un miros corporal neplăcut.

„Totuși, când este vorba de sănătate, nu este deloc limpede că dușul zilnic ar face prea multe. De fapt, un duș zilnic ar fi chiar dăunător pentru sănătate”, susține Dr. Robert H. Shmerling,

Concret, el precizează că o piele sănătoasă are nevoie de o peliculă de grăsime și de un echilibru de bacterii și microorganisme care se pierd la spălat și frecare cu apă fierbinte și săpun, așa cum se întâmplă la fiecare duș.

 Pericolele spălatului zilnic (duș sau baie)

Duşurile zilnice totale, mai ales cu utilizarea de săpunuri lichide, sunt mai degrabă periculoase pentru sănătate: este perturbat echilibrul acido-bazic al ţesuturilor pielii, care se usucă, iar în acelaşi timp este distrus stratul natural de 'grăsime', care protejează pielea de bacterii şi micoze.

Printre problemele aduse de baia sau dușul făcute în fiecare zi cercetătorii Harvard amintesc:

• Pielea uscată și crăpată poate face ca bacteriile sau alergenii să provoace infecții și reacții alergice

• Uscăciune, iritație și mâncărimi ale pielii

• Săpunurile antibacteriene pot ucide bacteriile normale, schimba echilibrul de microorganisme de pe piele și încuraja dezvoltarea de organisme rezistente la antibiotice

• Dăunează memoriei imunitare, deoarece sistemul imunitar are nevoie de un anumit nivel de stimulare de la microorganisme normale, murdărie și alte expuneri care creează anticorpi protectori

În fapt, Harvard spune că baia sau dușul în fiecare zi poate reduce capacitatea sistemului imunitar de a-și face treaba cum trebuie.

Foto shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Cum ne ajută inteligența artificială dacă suferim de intervenții complexe din...
Cum să nu ajungem la transplant hepatic. Explicația medicului specialist, în emisiunea...
Când trebuie investigate valvele inimii și care este boala care le afectează. Explicații...
Mezelurile sunt o „super-carne”. Care sunt cele sănătoase și cum trebuie mâncate...
Sistemul venos și tiroida se măresc în timpul sarcinii și există posibilitatea...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 25 februarie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies