Renunță la lift! Câte trepte trebuie să urci zilnic pentru o inimă sănătoasă


Persoanele active trăiesc în medie cu 3 ani mai mult decât cele care duc o viaţă sedentară, arată studiile.


Dacă vrei să îţi modelezi corpul frumos, urcatul scărilor este mult mai eficient decât jogging-ul sau mersul pe jos. Și dacă nu te-am convins cu asta, urcatul treptelor reduce cu 20% riscul cardiovascular, potrivit celui mai recent studiu publicat în revista Atherosclerosis. Acest exerciţiu cardio este simplu şi la îndemâna tuturor, nu necesită echipament și e gratis.

Beneficiile urcatului scărilor

Printre beneficiile urcatului scărilor se numără: întărirea muşchilor, favorizarea pierderii kilogramelor în plus, îmbunătăţirea sănătăţii cardiovasculare şi a tonusului muscular, reducerea obezităţii, a diabetului de tip II (coborârea scărilor are un efect mai intens decât urcarea lor) şi a riscului de a face accident vascular cerebral.

Urcatul pe scări întărește oasele, stimulează oxigenarea creierului și combate bolile degenerative ale creierului și efectele îmbătrânirii.

Câte trepte trebuie să urci zilnic pentru o inimă sănătoasă

Urcarea a cel puțin 50 de trepte în fiecare zi reduce cu peste 20% riscul de boli cardiovasculare. E nevoie să urcăm doar cinci etaje pe zi pentru a ne îmbunătăți semnificativ sănătatea inimii.

Constatările se bazează pe sondaje efectuate pe 458.860 de adulți din Marea Britanie, în analiză fiind incluse informații precum istoricul familial, riscul genetic și hipertensiunea arterială. 

„Scurte episoade de urcare a scărilor reprezintă o modalitate eficientă de îmbunătățire a condiției cardio-respiratorii și a profilului lipidic, în special în rândul celor care nu pot îndeplini recomandările actuale de activitate fizică”, a explicat epidemiologul Lu Qi, de la Universitatea Tulane din SUA.

Un nou studiu arată că doar 4 minute pe zi de mișcare viguroasă – urcatul scărilor, mersul rapid și căratul greutăților – pot reduce riscul de cancer cu până la 32%.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

De ce dinții de lapte merită același tratament ca cei permanenți. Ce recomandă...
Dr. Diana Mihai, medic primar ginecolog: „În România sunt cele mai multe infecții...
Pericolele ascunse ale mâncării prăjite. Cum ne afectează acest obicei sănătatea
Care este cel mai eficient tratament în cazul dinților pierduți. Reabilitarea orală...
Care este tensiunea arterială la care ne simțim cel mai bine. Reacțiile chimice...
Șoferii pot ieși pozitiv la opioide la drug test din cauza unor medicamente de răceală...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies