La prima vedere, pare o formă de deplasare neobișnuită, dar mersul sau alergarea înapoi este mai utilizată decât s-ar părea. Există multe sporturi (precum: fotbalul, handbalul, baschetul etc.) care o folosesc în programele zilnice de antrenament, cu precădere în secvența de pregătire a organismului pentru efort. De asemenea, arbitrii sunt cei care folosesc foarte des alergarea retro în timpul unui meci, deoarece ei trebuie să fie în permanență cu fața către jucătorul care are mingea.
Scopul mersului și alergării retro este de a îmbunătăți nivelul de fitness cardio, fiind un bun indicator al sănătății fizice generale și un factor predictiv al sănătății pe termen lung.
Mersul retro poate fi folosit ca parte a unui regim de terapie fizică, dar și pentru îmbunătățirea condiției fizice și sănătății generale.
Cât de benefic este mersul cu spatele (mersul retro)
Mersul cu spatele dezvoltă sistemul cardiovascular, tonifică mușchii și întărește oasele și ligamentele din întregul corp. Mersul cu spatele pe banda de alergare sau chiar alergarea retro pe aceasta oferă multiple beneficii organismului. Pe lângă faptul că acest tip de deplasare tonifică diverse grupe musculare, ajută și la îmbunătățirea echilibrului, iar ritmul cardiac va crește, făcându-l o variantă bună pentru antrenamentul cu intervale.
Alergarea înapoi poate reduce riscul de apariție a accidentărilor și poate îmbunătăți performanțele fizice. Acest lucru funcționează prin dezvoltarea forței, a abilității de a genera forță și viteză și de a coordona mișcări (puterea musculară), în special cele ale mușchilor din partea inferioară a corpului, îmbunătățind, în același timp, și capacitatea de a schimba în siguranță direcția și sensul de alergare.
Studii privind mersul retro
Participanții care au mers cu spatele pe o bandă de alergare timp de 30 de minute la un moment dat, timp de patru săptămâni, și-au crescut echilibrul, ritmul de mers și capacitatea cardiopulmonară, potrivit unui studiu din martie 2021.
În plus, un grup de femei și-a redus grăsimea corporală și și-a îmbunătățit condiția fizică cardiorespiratorie după un program de șase săptămâni de alergare și mers pe jos în sens invers, potrivit unui studiu clinic ale cărui rezultate au fost publicate în numărul din aprilie 2005 al revistei International Journal of Sports Medicine.
Beneficiile mersului cu spatele, pe scurt:
- îmbunătățește postura
- reduce plictiseala
- crește masa musculară
- stimulează activitatea creierului
- îmbunătățește nivelul capacității aerobe maxime
- ajută la arderea caloriilor cu aproximativ 30% mai mult decât alergarea normală
- reduce impactul cu solul și, implicit, probabilitatea apariției leziunilor la nivelul articulației genunchiului (entorse, rupturi de ligamente, leziuni ale meniscurilor, luxații etc.).
- performanțele fizice sunt îmbunătățite.
- îmbunătățește vederea și simțul vestibular periferic.
Foto Imago