Medicamentul care ar putea avea aceleași beneficii ca sportul: crește masa musculară și te ajută să scapi de grăsime


Visul multora de a slăbi fără efort poate deveni în curând realitate. În prezent, oamenii de știință testează un medicament care ține loc de sport.


Potrivit Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS), exercițiile fizice constante au beneficii dovedite pentru persoanele cu afecțiuni cardiovasculare, diabet și anumite tipuri de cancer. De asemenea, activitatea fizică a fost legată de o stare mai bună a creierului, cu riscuri mai mici de stres, depresie sau demență.

În ceea ce privește cât de mult ar trebui să facem exerciții fizice, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă între 2,5 și 5 ore pe săptămână de activitate moderat intensă.

Cum funcționează medicamentul minune

O echipă de cercetători de la Universitatea din Florida, SUA, a dezvoltat un medicament care a stimulat metabolismul, a ajutat la creșterea mase musculare și la pierderea în greutate la șoareci.

Medicamentul, o moleculă numită SLU-PP-332, face parte dintr-o clasă propusă de tratamente cunoscute sub numele de „mimetice ale exercițiului fizic”, care imită adaptările fiziologice asociate cu activitățile fizice.

Noul medicament imita beneficiile unui antrenament riguros

Acest compus îi spune mușchiului scheletic să facă aceleași modificări care apar în timpul antrenamentelor de anduranță. Pe parcursul studiului s-a observat șoarecii testați că au:

- ars mai multe calorii, fără a avea o schimbare de obiceiuri

- au acumulat mai puțină grăsime în corp

- și-au îmbunătățit sistemul metabolic

- și-au mărit considerabil cheltuielile energetice

Șoarecii din cadrul studiului au câștigat de 10 ori mai puțină grăsime, pierzând 12% din greutatea corporală în comparație cu grupul de control.În timpul exercițiului fizic, organismul are nevoie de extra oxigen și energie. Cercetătorii s-au concentrat, în timpul studiului, asupra receptorilor legați de estrogen (ERR), care se găsesc în interiorul celulelor. Acești receptori se află în părțile corpului care necesită multă energie, cum sunt mușchii, inima și ficatul. Ei sunt stimulați de activitatea fizică, un efect replicat de SLU-PP-332.

Dacă va fi dezvoltat cu succes, medicamentul ar putea avea un impact pozitiv asupra persoanelor care suferă de obezitate și diabet și a vârstnicilor, care tind să înregistreze o scădere a masei musculare în timp.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

De ce avem nevoie de antiinflamatoare într-o banală răceală. Explicațiile medicilor
Motivele pentru care nu ar trebui să combinăm paracetamolul și ibuprofenul. Explicațiile...
Mămăliga, alternativa la paste, pâine sau orez. Beneficiile acestui aliment
Vitamina D, un hormon vital produs de sistemul imunitar în timpul infecțiilor
Alimentele favorite pot deveni aliate sau dușmani: cartofii fierți și prăjiți,...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 3 decembrie 2023

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies