Ce este criza biliară și cum o recunoști


Mesele bogate în grăsimi, dar și predispoziția genetică ne pot da probleme grave de bilă. 


Dr. Dan Pițigoi, medic specialist în gastroenterologie, disponibil pentru evaluări medicale la distanță pe platforma Medicentrum.ro, a explicat cum se manifestă o criză biliară, de ce este ea determinată și cum trebuie să procedăm dacă avem simptomele acestei afecțiuni. 

Ca să evităm o criză biliară trebuie să știm ce este aceasta. Nu orice durere în dreapta, sub coastă, este “criză biliară”.  La un pacient cunoscut cu “pietre la fiere” sau la un pacient care nu se știa cu acest diagnostic, apare durerea în dreapta sub coastă, sau chiar la nivelul epigastrului (etajul abdominal superior, chiar sub stern) într-o secvență destul de tipică, de regulă relativ repede după ingestia unor cantități excesive de alimente care conțin grăsimi.

Durerea este severă, constantă, de regulă persistentă (apare după masă și durează până la 4-6 ore); durerea poate iradia spre umărul drept sau spre spate; se poate asocia cu febră, greață, vărsături alimentare, explică Dr. Dan Pițigoi. 

Prin platforma Medicentrum, medicul primește adesea întrebări de la persoane care se știu cu “pietre la fiere”, o denumire populară a diagnosticului de colecistită, și oferă sfaturi și lămuriri pacienților. 

Așa cum dr. Pițigoi explică, pacienții predispuși la crize biliare sunt cei care au tendința de a mânca mult și vorbim aici fie de cei supraponderali, fie cei cu greutate normală; toți, fără nicio excepție, trebuie să renunțe la obiceiurile alimentare nesănătoase, pentru că soluția pentru a evita crizele biliare e de a nu face exces de grăsimi. 

În niciun caz nu trebuie să luăm medicamentele care se promovează prin reclamele TV că te ajută să îți satisfaci toate poftele, când de fapt e un obicei foarte nesănătos să mănânci în exces. Acestea nu numai că nu ajută, dar chiar pot face rău pentru că stimulează contracțiile fierii și vor agrava situația (întrucât aceasta nu are cum să se evacueze printr-un canal astupat)”, spune doctorul Pițigoi.

În ce constă excesul acesta de grăsimi și care sunt sfaturile pe care le oferă dr. Dan Pițigoi: 

Un prim sfat ar viza evitarea sau consumarea cu moderație a alimentelor bogate în grăsimi: unt, untură, carne grasă (partea albă), slănină, jumări, mezeluri cu multă grăsime; alimente cu grăsimi emulsionate (ulei sau alte grăsimi frecate cu telul sau cu mixerul) cum ar fi salata de vinete, icrele, maioneza, frișca. În al doilea rând, aș sfătui pe toată lumea ca în condițiile unei situații de reală urgență (durere intensă, febră, vărsături persistente) să se prezinte la consult medical, să nu ”zăbovească” prea mult acasă și să încerce să nu recurgă la sfatul vecinilor, rudelor sau al altor binevoitori. Cel mult pot lua în acest caz ceva împotriva durerii, un analgezic și/sau un antispastic. În al treilea rând, aș sfătui pe toată lumea (nu numai pe cei predispuși) să nu “cadă pradă” reclamelor TV la diverse “remedii miraculoase”. 

La fel ca în cazul altor probleme de sănătate, și în cazul celor cu ”pietre la fiere” întrebările și îngrijorările în perioadă de pandemie au crescut. Ce se poate considera urgență, când să se prezinte la spital?

Dr. Dan Pițigoi, gastroenterolog, explică că atunci când ne prezentăm la spital cu durere, febră, greață, vărsături și analizele arată un număr mare de leucocite (leucocitoză) ca expresie a inflamației, iar medicul examinator găsește ceea ce se cheamă semnul Murphy (sensibilitate importantă la palparea zonei din dreapta sub coastă a etajului abdominal superior), vom fi suspectați de a avea colecistită acută litiazică, așadar, aceasta este o urgență.

Se face astfel internarea și apoi o ecografie abdominală sau eventual o tomografie computerizată care va confirma suspiciunea clinică de colecistită acută litiazică. 

Foto: Shutterstock

Vezi și: Doctor de bine - Dr. Dragoș Crețoiu, despre diferentele între o boala genetică și una ereditară

vezi emisiunile doctor de bine

Ce se întâmplă dacă excludem din dietă proteinele din carne, pește, ouă și...
Cum apare parodontoza. În prima etapă boala este reversibilă
Formula cardiologilor pentru ritmul cardiac. Ce puls trebuie să avem atunci când...
Vitamina pe care o putem lua prin expunerea la soare, dar și din alimente. Are un...
Progres în tratamentul oncologic. Cum îmbunătățesc tehnologia și intervențiile...
Când e nevoie de fațete dentare. Reabilitarea orală se poate face în 24 de ore

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies