Cât de repede s-ar încheia pandemia de coronavirus dacă ar fi descoperit vaccinul?


Cu peste 1000 de cazuri pe zi în ultima luna, România a ajuns să numere acum peste 83 de mii de persoane infectate cu noul coronavirus. De la o zi la alta tot mai multe nume sunt trecute pe lista deceselor, iar sute de persoane se zbat zilnic pentru viața lor în secțiile de terapie intensivă.


Într-un astfel de tablou sumbru, un vaccin ar putea liniști situația. Însă nu peste noapte, spun specialiștii. Char și când vom avea serul imunizator, vor trece săptămâni sau chiar luni până când noul coronavirus nu va mai provoca atât de multe îmbolnăviri și decese. Andrei Baciu, secretar de stat în Minsiterul Sănătății, explică situația.

Andrei Baciu, secretar de stat în Minsiterul Sănătății:

''Pentru a putea depăși această criză de sanatate publică, pentu a transformă această pandemie într-un fenomen sezonier asa cum este gripă de exemplu, avem nevoie că un procent de 60-70 din populatie să dezvolte o imunitate, acea imunitate colectivă cum se numește. Cum se poate face asta? Păi fie aceasta populație trece prin boală și dezvoltă anticorpi într-o maiera naturala sau a două varianta, cu ajutorul unui vaccin.

Să vedem cum este prima varianta, putem să ne uităm cum sunt câteva țări europene care au desfășurat astfel de analize și care au publicat date preliminare. Ultimele date vin din Anglia unde la nivel general nu se depășește un precent de 6% de seroprevalenta. Sigur în aglomerări, în centre mari urbane, cum este cazul Londrei, s-a ajuns undeva până la 13%

Ce însemană asta? In acesta perioada de timp, acesta este procentul de populație care a trecut prin boală și a dezvoltat anticorpi. Dacă este să urmăm acest filon, aceasat traiectorie, până la un 60-70% din populație e cale destul de lungă.''

 

Dar asta ar însemna mai mulți oameni bolnavi, mai mulți în ATI, implicit mai multe decese...

"Absolut. Oricum ar fi afectarea populaționala va cunoaște exact aceleași procente pe care le-a cunoscut până acum. Nu se va transforma. Virusul poate să capate anumite mutații, însă nu vor fi chestiuni definitorii. Vor fi la fel de multe cazuri grave, mai multe decese.

Cel mai important despre acest lucru este contagiozitatea lui, transmiterea de la o persoană la altă, de aici și numărul mare de persoane care s-au infectat. Paradoxal nu există o transmitere generală pe atât de amplă pe cât vedem că este de mare impactul asupra unei societăți.

Sunt chestiuni științifice medicale, care țin de epidemiologie, dar așa se prezintă situația. Așa cum a mentionat și ministrul sănătății, Nelu Tatatru, și în România exxista câteva date preliminare, că urmare a studiului început de Institutului National de Sanatate Publica și noi pe primii 4000 de pacienți avem un rezultat undeva în jur de 2%.

Vedem că din nefericire și în România și la nivel european datele sunt sub așteptări. Insa așteptăm  cu toții vești bune cu privire la un vaccin. Știm că s-au înscris mai multe grupuri de cercetători științifici de pe mai multe continente și aici lucrurile par să fie destul de promițătoare și așteptăm vești pozitive curând. Par să fie destul de promițătoare, așa că așteptăm vești pozitive cât de curând."

Un vaccin nu ar rezolva imediat problema

"Pe de o parte, în momentul in care vom avea un vaccin eficient, sigur, accesibil vom vedea altfel lucrurile. Va fi o chestiune de timp pana cand se va putea vaccina intreaga populatie globala. Va fi o provocare foaeet mare la nivel de productie si nu se vor schimba lucrurile de la o zi la alta. Insa la nivel de perceptie lucruruile vor sta mai bine. Vom vedea luminita de la capatul tunelului.

Va fi necesara si o prioritizare, va fi nevoie si de o strategie de vaccinare, care nu ne vor scuti de acele masuri de preventie, de distantare fizica, purtarea mastii si asa mai departe pana la dezvoltarea acelei imunitati de 60-70%. Si din monmentul respectiv vom avea probabil situatii sezoniere, nu vorm scapa cel mai probabil de acest virus o perisoada insemnata de timp, Important etseca acest virus sa devina o chestie sezoneira, nu una pandemica, nu una care sa acopere toate sezoanele. 

În lipsa unui vaccin sau a unui tratament antiviral pentru despre asta vorbim despre a ne proteja de infectarea cu acet tip de coronavirus sau despre a avea o molecuta care sa neutralizeze virusul in momentul in care ne-am infectat. In lipsa unor solutii terapeutice, singura modalitate este cea preventivă, sa prevenim infectarea cu acest timp de coronavirus. Cum se poate face acest lcuru: cuunoscund modalitatile de transmitere. Sunt deja cunoscute si eficiente modalitatile în care putem intrerupe lanțul de transmitere virala, o distanțare fizică de cel puțîn 1,5-2 metri, purtatul corect al măștilor și o igienă cat mai corecta a mâinilor."

vezi emisiunile doctor de bine

Cum pot fi evitate bolile cardiovasculare la menopauză. Când ar trebui început...
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 6 octombrie 2024
De ce se umflă picioarele și ce legătură are asta cu imunitatea scăzută. Regula...
Ce trebuie să-i dați de mâncare unui copil cu diaree. Dieta clasică și-a dovedit...
Vitamina D e cea care stabilește legăturile în complicatul sistem imunitar. Ce...
Ce s-a întâmplat cu un copil care mânca o pungă de chipsuri zilnic. Mecanismul...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies